AYM, TFF’ye dur dedi!

AYM, TFF’ye dur dedi!
2 Mart 2018 13:00

Anayasa Mahkemesi, TFF kararlarına yargı yolunu kapatan düzenlemeyi iptal etti.

 

 

 

Anayasa Mahkemesi, TFF kararlarına yargı yolunu kapatan düzenlemeyi iptal etti. Kararın gerekçesinde, “İlgililerin mahkemeye erişim hakkını ortadan kaldırmakta ve hak arama hürriyetinin özüne dokunmaktadır” denildi. İptal kararı 1 yıl sonra yürürlüğe girecek

 

 

Habertürk Ankara’dan Fevzi Çakır’ın haberine göre; Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) kurul ve organlarının kararlarına ilişkin olarak çıkacak tüm uyuşmazlıkların ilk derece hukuk kurullarında çözümlenmesini ve kurul kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.

 

 

Kararın gerekçesinde, “Anayasa’nın 59. maddesinde spor federasyonlarının yalnızca spor faaliyetlerinin yönetimine ve disiplinine ilişkin kararlarına karşı zorunlu tahkim yoluna başvurulabileceği ve tahkim kurulu kararlarına karşı yargı merciine başvurulamayacağı öngörülmesine rağmen, itiraz konusu kuralda böyle bir ayrım yapılmaksızın ilgili mevzuat ile TFF kurul ve organlarının kararlarına ilişkin olarak çıkacak tüm uyuşmazlıklar bakımından ilk derece hukuk kurullarının münhasıran karar vermekle yetkili kılınması ve ilk derece hukuk kurullarının kararlarına karşı yargı yoluna başvurulmasının engellenmesi,

 

Anayasa’nın 59. maddesinde yer alan düzenlemeyle bağdaşmadığı gibi ilgililerin mahkemeye erişim hakkını ortadan kaldırmakta ve hak arama hürriyetinin özüne dokunmaktadır” denildi.

Bilgi Üniversitesi Bankacılık Finans Bölüm Başkanı ve Spor Hukuku Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ural Aküzüm, bu kararın 2 milyar dolarlık Türk futbol ekonomisi için dönüm noktası olduğunu, kulüplerin ve sporcuların hayatını ve menajerlik sistemini doğrudan etkileyeceğini belirtti.

 

2 MİLYAR DOLARLIK TÜRK FUTBOL SEKTÖRÜNDE TAŞLAR YERİNDEN OYNADI!

 

Ural Aküzüm, artık futbolcu, menajer alacakları ve bu anlamdaki iş hukuku, ticari boyutu olan hukuki anlaşmazlıkların federasyondaki Tahkim Kurulu ve diğer kurulların ekonomik kararları ile değil, genel mahkemelerin kararları ile sonuçlandırılacağını, Federasyonun kurullarının bu içerikteki kararlarının da istinaf denetimine tabi olacağını söyledi.

 

http://www.haberturk.com/aym-tff-kararlarina-yargi-yolunu-kapatan-duzenlemeyi-iptal-etti-1859880-spor