Aylin Nazlıaka: AKP iktidarı kadının dişiliğinden ve kişiliğinden elini çeksin

Aylin Nazlıaka: AKP iktidarı kadının dişiliğinden ve kişiliğinden elini çeksin
4 Aralık 2012 11:18

Geçtiğimiz ay bir kadın üsteğmen intihar etti. Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu’nun intiharı başta kadın örgütleri olmak üzere pekçok kesimi rahatsız etti. Çünkü intiharın ardında, Daştanoğlu’nun boşandıktan sonra TSK tarafından hakkında açılan ‘ahlaksızlık soruşturması’ olduğu ve Daştanoğlu’nun bu soruşturma neticesinde ordudan atılmasının olduğu ortaya çıktı.
H&H RÖPORTAJ

Daştanoğlu’nun intiharına en büyük tepkiyi verenlerden biri de CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka olmuştu.

Nazlıaka, intiharla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a, bir soru önergesi vermiş ve “Türk Silahlı Kuvvetleri’nde son beş yıl içerisinde kaç
kadın personel hakkında soruşturma açılmıştır?”
diye sormuştu.

Biz de bu intiharı, nedenlerini ve toplumda kadına bakış açısını CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ile konuştuk.



Nazlıaka, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:


-Sayın Nazlıaka, siz bu intihar olayının en çok üzerine gidenlerden birisiniz…

Bu çok kritik bir konu olduğu için üzerinde durmak istedim.  Biliyorsunuz kadın arkadaşımız tamamen boşanmış bir kadına ilişkin toplumuzda var olan önyargılar ve mahalle baskısı nedeniyle intihara sürüklendi.

-Eğer söz konusu bir erkek olsaydı aynı durumla karşılaşır mıydık?

Kendisine özel yaşantısıyla ilgili olarak aynı konumda olan bir erkek astsubaya sorulmayacak sorular soruldu. “Neden evlendin, neden boşandın, çocuğunun velayetini neden aldın, neden o kişiyle mesajlaştın” gibi çok özel, özel hayatın gizliliğine kastedilen sorular yöneltildi.  Bu da kadını erkekle eşit görmeyen bir zihniyetin yansıması.

AKP  iktidarına kadının hem dişiliğinden hem kişiliğinden elini çeksin diyoruz. Çünkü burada kadının hem dişiliğine hem kişiliğine yönelik bir saldırı sözkonusu.  
 
-Bu olaya benzer başka olaylar yaşandı mı? Bir bilginiz var mı?
 
Bu yönde duyumlarım var. Bu kadınlara genel olarak toplumun her kesiminde olan şey.

-Fakat bu olayın Türk Silahlı Kuvvetleri gibi bir kurumda yaşanmış olması ilginç değil mi?

Evet. Maalesef laikliğin, çağdaşlığın, ilericiliğin  olması gereken yer olan TSK’da da son dönemlerde bu tür olaylara rastlanır oldu. TSK dediğimizde aklımıza daha çok laiklik, eşitlik, çağdaşlık gelir. Atatürk devrimlerinin yaşatılması hedeflenilen  yer gelir. Ancak maalesef burada da bu ayrımcılığın giderek daha güçlendiğini görüyoruz.



-Siz bu konuyla ilgili bir soru önergesi verdiniz…

Evet. Tam da bu nedenle bu önergeyi verdim. Başka intihar eden kadın  olup olmadığını, kaç  kadın personelle ilgili soruşturma açıldığını sordum. Bu personeller içinde ceza alanlar olup olmadığıını sordum. Görevine son verilen olup olmadığını, kaç kadın personel için ahlaksız olduğu iddiasıyla görevine son verildiğini sordum. Bütün bu verileri Bakanlık’tan bekliyorum. Savunma Bakanı’na yönelttiğim soru önergesine verilecek yanıt kanalıyla tüm bu verilerin gelmesini bekliyorum.