Aydınlatma Kontrol Sistemleri ile Kontrol Elinizde

Aydınlatma Kontrol Sistemleri ile Kontrol Elinizde
21 Şubat 2020 09:13

Aydınlatma ürünlerinde gelişen teknoloji ile gelişmeler meydana gelmektedir ve bu meydana gelecek olan değişimler, gelişmeler, beraberlerinde bu ürünlerin kontrol edilmesi ve aydınlatma sistemleri kurulma zorunluluğu da getirmektedir. Günümüz aydınlatma sistemlerinin enerji verimliliği, estetik duruşu ve kontrol edilebilme durumları vs. gibi özellikleri önemli konumdadırlar. Ayrıntılar detayda…

 

Ampul ve aydınlatma armatür üreticileri, kullanmış oldukları teknolojiler üzerine sürekli çalışıyor ve sürekli gelişmelere sebep oluyorlar. Kullanılacak olan amaca göre değişik boyutlar ve değişik tip aydınlatma sistemleri üretmeleriyle birlikte aydınlatma konusu çok daha önemli bir konuma gelmiştir. Tasarımcılar hayal ediyor ve bu hayallerindeki mekanları oluşturabilmek için aydınlatma armatürlerinin tipine ve sayısına da fazlasıyla önem veriyorlar. Bu önem ile artış yaşanıyor ve bu artış ile de kontrol daha karışık bir hal alıyor.

Kullanılan aydınlatma kontrol sistemleri birçok farklı amaçla kullanılabilmektedir ancak bu kullanım amaçlarını dört farklı ana başlık altında toplamamız mümkündür.

  • Verimli oluş
  • Enerji tasarrufu sağlama
  • Estetik görüntü
  • Esneklik kazandırma

Verimlilik

Önemli konuşma, tanıtım ve sunumların gerçekleştirildiği toplantı salonları, tasarım yapılan ofisler, renklerin önemli olduğu tekstil atölyeleri ve fabrika gibi daha birçok aydınlatma seviyelerinin çok önemli olduğu alanlarda, iş veriminin de arttırılabilmesi adına aydınlatma kontrolü önemli bir konumdadır. İyi program edilmemiş olan aydınlatma sistemi ile aydınlatma konusunun önem taşıdığı bu gibi alanlarda, çalışma saatleri, ışık konumu ve yapılacak olan iş niteliği gibi konulara en uygun olan ışık sahnesini devralarak ışık verimi en yüksek seviyeye getirilebilmektedir. Ayrıca toplantı salonları gibi çok amaçlı olan salonlarda ve sinema gibi alanlarda da aydınlatma programlarının işlevselliğine göre de ani olarak değişimler istenebilmektedir. Aydınlatma otomasyon sistemleri de bu değişimleri en kısa sürede meydana getiriyor ve aydınlatma kontrolü için meydana gelecek olan zaman kayıplarını da ortadan kaldırmaktadır. Örneğin bilgisayar kullanılan ortamlardaki ışık önemlidir. Eğer ışık monitör ekranından yansırsa bu iş veriminde azalmaya sebep olacaktır. Bu sorunun çözümü ise yine aydınlatma armatürlerinin kontrolünden geçmektedir. Seviye ayarlanabildikçe verim de kontrol edilebilir.

Enerji Tasarrufu

Aydınlatma otomasyon sistemleri dimmer ünitesi içerir ve bu ünite sayesinde aydınlatma kısıldıkça enerji tasarrufu da sağlanmış olacak ve buna bağlı olarak da ışık kaynağının da ömrü uzayacaktır. Bu nedenle de aydınlatma kontrolü önemsenmekte ve enerjinin doğru kullanımı açısından da önemsenmektedir.

 

Aydınlatma Kontrol Sistemleri ile Yapılabilecekler

  • Aydınlatma kontrol sistemlerinin kullanım kolaylığı, estetik duruşa katkısı ve enerji tasarrufu yapmaya yardımcı oluşu, birçok yönden etkili olmaktadır. Aydınlatma sistemlerinin kontrol edilmesi, lokal olan haberleşme hatları aracılığıyla geliştiriliyor. Bu sebeple de sistem üzerinde yapılması istenen değişiklikler bilgisayar üzerinden de yapılabilmektedir.
  • Aydınlatma kontrolü sağlanırken, insanların ortamdaki ihtiyaç ve estetik duyguları önemsenmektedir. Sahneler arasında yapılacak olan geçişler, açma kapama zamanlamaları, ortamdaki ışık seviyesi ve hatta ışık rengi, sıcaklığı gibi konular da kontrol altına alınarak hem görsel konfor artar hem de planlama yapılır.
  • İnsanların ruh halleri ve günlük ritimlerine ışık çok etki etmektedir. Sabah ve akşam kavramları genellikle beynin ışık algısı ile alakalıdır. Kuzey ülkelerinde bazı alanlar gün ışığı almaz ve bu bölümlerde de zihne etkiden dolayı sabah simülasyonu sağlanmaktadır. Biyolojik ritme ayak uydurma sağlanır.
  • Bize sağlanan en önemli konu aslında enerji tasarrufu konusudur. Zaman dilimine bile bağlı olarak ayarlanabilen, ışığa yön vererek en iyi şekilde faydalanmayı sağlayan özellikleri ile de aydınlatma kontrol sistemleri sayesinde %80 civarında enerji tasarrufu yapılabilmektedir.

Aydınlatma kontrol sistemleriyle adından sıkça söz ettiren Panasonic, elektrik prizleri ve elektrik anahtarları ile şimdi en iyi fırsatları sizlere sunuyor!