Aydın’da JES için zeytin ağaçları katledildi!

Aydın’da JES için zeytin ağaçları katledildi!
12 Eylül 2019 10:45

Aydın’ın Kuyucak ilçesi Pamukören-Değirmendere köyünde JES şirketi, zeytin bahçesi içine jeotermal enerji santrali yapmak için zeytin ağaçlarını keserek çalışmalara başladı. Köy halkı, ağaçların katledilmesine tepki gösterdi: “Çalışmalar tamamen bitene kadar nöbet tutacağız”

 

 

Berkay Sağol/ Birgün

Aydın’ın Kuyucak ilçesi Pamukören-Değirmendere köyünde, TURCAS isimli JES şirketi, köye 50 metre uzaklıkta bulunan köy deresi bitişiğindeki zeytin bahçesi içine jeotermal enerji santrali yapmak için zeytin ağaçlarını keserek çalışmalara başladı.

JES yapılması planlanan zeytin bahçesine jandarmayla beraber giren şirket yetkilileri, köylülerin direnişiyle karşılaştı. İş makinelerinin zeytin bahçesine girip kazı yapmasına tepki gösteren Değirmendere halkı, iş makinesiyle bahçeye giden yolu kapattı. Dün başlayan direnişin bugün de sürdüğü öğrenildi.

 

 

Kazı çalışmalarının devam ettiği sırada köye gelen CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, yapılmak istenen bu JES çalışmasının yargı yoluyla engellenebileceğini ve köylülerin açacakları yürütmeyi durdurma davasına destek olacağını belirtti.

Şirketin çalışmalara başlamasına tepki gösteren köy halkından Ziya Efe ise BirGün’e konuştu. Bu çalışmaların tamamen durdurulduğunu düşündükleri için şimdiye kadar bir girişimde bulunmadıklarını belirten Efe, “Halk burada tepkili ve çalışma yapılmasını istemiyor. Şimdiye kadar dava açmamıştık fakat hata yaptık. Köy halkı olarak hep beraber yürütmeyi durdurma için dava açacağız. Ayrıca çalışmalar tamamen bitene kadar burada nöbet tutacağız” dedi.

 

 

KÖY HALKI DAHA ÖNCE DE YOLU KAPATTI

 

 

Yaklaşık 2 ay önce TURCAS isimli JES şirketi ilk geldiğinde, zeytin ağaçlarını kaybetmek ve zehirlenmek istemeyen köy halkı, daha öncede JES yapılmak istenen bahçeyi mühürleyerek kapısına “Jeotermale geçit yok” yazmıştı. Zeytin bahçesine giden yolun üstüne kesildiği kadar zeytin ağacı diken köy halkı, firmaya ait iş makinelerinin zeytin bahçelerine zarar vermesini önlemek için de yolu kazıyarak kapamıştı.

 

https://www.birgun.net/haber/aydin-da-jes-icin-zeytin-agaclari-katledildi-268115