Avustralya’da Eğitim

Avustralya’da Eğitim
22 Ocak 2020 10:34

Avustralya, gelişmişlik seviyesi olarak birçok ülkenin üstünde yer almaktadır. İş imkânlarının çokluğu ve geçim sıkıntısının yaşanmadığı bir yerdir. Bunların hepsinin asıl nedeni eğitimden geçmektedir. Eğitim bir ülkenin zeminidir. Avustralya bu konuda çok başarılı ve eğitimi çok fazla ön planda tutan bir ülkedir. Eğitime verdiği bu önem ve çaba sonucunda, karşılığını her alanda almaktadır. Ayrıca karma bir kültüre sahiptir. Bu karma kültür içerisindeki eğitim her insanı daha da başarılı yapabilir.

 

Avustralya’da okul öncesi eğitim, Gündüz Bakım Merkezi olarak da isimlendirilmektedir. Çalışan ebeveynlerin daha çok tercih ettiği eğitimdir. Anne ve babaları çalıştığı için bu merkeze getirilir ve bu merkezde çocuklar oyun yoluyla bir şeyler öğrenirler. Resmi bir eğitim bulunmamaktadır. Bu merkezler genellikle sabah 9 ve öğleden sonra 2 arasında açıktır. Bu merkezlerin bazıları devlet tarafından işletilir ve ücretsizdir. Özel merkezlerde yer almaktadır tabi bunlar bir ücrete tabii tutulur.

 

Avustralya’da ilköğretim eğitimi altı veya yedi yıl sürer. Çocuklar altı yaşına geldiğinde hazırlık sınıfına başlarlar. Hazırlık sınıfını geçtikten sonra 1. sınıfa başlarlar ve bu süreç 6. sınıfa kadar devam eder. İlköğretimdeki eğitimin temel amacı temel dili, matematiği, sağlığı ve sosyal eğitimi öğretmektedir. Temel amaç gayesinde bunlarla ilgili eğitimler verilir. Bu eğitimden sonra çocuklar orta öğretime geçerler.

 

Orta öğretim, Lise olarak tanımlanabilir. Bu eğitimin temelinde matematik, fen, İngilizce, beşerî bilimler yer alır. Ayrıca ülkemizde meslek okullarının olduğu gibi Avustralya’da da meslek ile ilgili Orta öğretim eğitimleri yer almaktadır. Tarım, dil ve teknik okullar bulunmaktadır.

 

Avustralya’da üniversite eğitimi, öğrencilerin diledikleri bir lisans programını seçmesi ile başlar. Bu kurumlarda kariyerleri ön planda tutularak ona yönelik dersler alırlar. Üniversite eğitimi 3 yıl sürer fakat öğrenciler isterlerse 1 yıl daha uzatarak onur yılı denen bu yılı bir belgeyle taçlandırabilir. Bu belgeye “Onur Öğrencisi” belgesi adı verilir. Öğrenciler kendi isteğiyle dilerlerse yüksek lisans, doktora yapabilirler. Üniversitede öğrenciler oldukça serbest bırakılmıştır. Diledikleri alanı seçip ders içeriği konusunda da serbest olmuşlardır. Bu da öğrencileri sıkmayınca daha başarılı bir eğitim hayatının olabileceğinin kanıtıdır.

 

Çoğu Üniversite öğrencisi ayrıca uzaktan eğitim de alabilmektedir. Diledikleri alanlarda uzmanlaşma imkânına sahip ve diledikleri bölümlerin eğitimlerini uzaktan alabilme imkânına sahip. Ülkemizde yer alan mühendisliği yeni bitiren öğrenciler için bile özel bir program hazırlamış ülkelerindeki mühendis açıklığını kapatmak için çok güzel imkânlar yaratmışlardır. Avustralya yeni mezun vizesi ile oldukça kolay olan Avustralya mühendis vizesi şartlarını gerçekleştirdiğiniz takdire orada bir iş imkânına sahip olabilirsiniz. Normal vize almaktan daha kolay ve daha az masraflı olan Avustralya mühendis vizesi sizleri bambaşka bir hayata getirebilir. Avustralya mühendis vizesi şartlarını okuyup hemen başvuru yapmak sizlerin elindedir. Orada sadece iş imkânı değil eğitimizi geliştirip yüksek lisans ve doktora yapma imkânı yaratabilirsiniz.