Avrupa’ya gitmek isteyen Suriyelilerin ilk durağı Aksaray!

Avrupa’ya gitmek isteyen Suriyelilerin ilk durağı Aksaray!
29 Ocak 2015 11:36

Britanya’nın saygın gazetelerinden The Times, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Suriyeli sığınmacıların yolculuğuna ilişkin ayrıntıları sayfalarına taşıdı.

 

 

Hannah Lucinda Smith imzalı haberin başlığı, ‘Suriye’nin orta sınıfları, güvenlik için yüksek bir bedel ödüyor‘.

 

 

BBC Türkçe Servisi’nin çevirisine göre Avrupa’ya gitmek isteyen Suriyelilerin iki seçeneği var; ya 4 bin 500 ila 6 bin 500 dolar ödeyecekleri tehlikeli bir deniz yolculuğu ya da 15 bin dolar karşılığında sahte pasaportlarla Avrupa’ya uçmak.

 

 

Smith, yüzlerce Suriyeli ailenin çıkış yolu olarak gördüğü Avrupa yolculuğunun İstanbul’un Aksaray semtindeki bir kafede başladığını belirtiyor.

 
‘Paranızı almak için her şeyi yapıyorlar’

 

 

Kafedeki insan kaçakçılarını tanımanın kolay olduğunu söyleyen Smith, Avrupa’ya gitmek için gün sayan Rami isimli Suriyelinin anlattıkları da aktarıyor: “Bütün gün kafede oturuyorlar, çay içiyorlar. Bazıları ünlü. İnsanlar onları arkadaşlarına tavsiye ediyorlar çünkü güvenilir olduklarına inanıyorlar. Kendilerini size nasıl satacaklarını çok iyi biliyorlar. Eğer sizin dindar biri olarak görürlerse, kendililerini de aynı şekilde lanse ediyorlar. Eğer sizi laik biri olarak görürlerse, bira içmeye davet ediyorlar. Sizi, arkadaşınız olduklarına inandırıyorlar. Aslında paranızı almak için her şeyi yapıyorlar.”

 

 

Son üç yılda yüz binlerce Suriyeli’nin Türkiye üzerinden yasadışı yollarla Avrupa’ya gittiğini belirten Smith, “Aksaray, Avrupa’ya yapılan yolculukta sadece kısa süre vakit geçirilen bir durak” ifadelerini kullanıyor.

 

 

Habere göre yolculuk, Suriyelilerin bu kafedeki aracılarla pazarlık ederek Avrupa’ya hangi yollarla ve kaç paraya gideceği konusunda anlaşmasıyla başlıyor. Daha sonra bu aracıların yönlendirdiği bürolara giderek aracı kurum olan bir şirkete ücretini ödeyerek bir programa kaydoluyorlar.

 
İnsan ticaretinden ayda 1 milyon dolar

 

 

Burada sığınmacılara kurumun damgasını ve özel kodlarını taşıyan iki belge veriliyor. Bu kodlardan ilki yolculuğun başında insan kaçakçılarına ikincisiyse yolculuğun bitiminde aracı kuruma söyleniyor. İnsan kaçakçıları da paralarını yolculuğun bitiminde aracı kurumdan alıyor.

 

 

Smith’in konuştuğu Mahmut isimli bir aracı kurum çalışanı Türkiye’de 12 büroları olduğunu ve ayda yaklaşık 4 bin sığınmacının kendilerine başvurduğunu söylemiş.

 

 

Şirketin sadece komisyon ücretlerinden elde ettiği gelir ayda yaklaşık 1 milyon dolar olduğunun vurgulandığı habere göre, Avrupa’da da büroları olduğu belirtilen şirket bu parayla döviz ve altın ticareti de yapıyor.

 

 

Haber, Mahmut’un, “Evet bu bir iş ama aynı zamanda insani bir şey. Bu insanlar her şeylerini kaybetti. Biz de ellerindeki son parayı da kaybetmemelerini temin etmeye çalışıyoruz” sözleriyle noktalanıyor.

 

 

Kaynak: Diken