AVM çalışanları ücretli izin istiyor

AVM çalışanları ücretli izin istiyor
21 Mart 2020 11:39

Farklı şehirlerden konuştuğumuz alışveriş merkezi çalışanları kaygılarını ve yaşadıkları süreci Gazete Duvar’a anlattı: Hepimiz virüsten korkuyoruz ailelerimizde risk grubunda olan kişiler var. İnsanlarla sürekli iletişim içinde olmak zorundayız. Hepimizin borcu, geçindirmek zorunda olduğumuz ailelerimiz, çocuklarımız var. AVM’ler kapatıldığında bizi işten mi çıkaracaklar ücretsiz izin mi verecekler biz ne olacağız sorularını düşünüyoruz. Faturalarımız, kredi borçlarımız, yiyecek ihtiyacımız var.

 

 

 

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre Çin’de ortaya çıkan yeni tip korona virüsü (covid-19) tüm dünyada etkisini artırıyor. Türkiye’de okullarda eğitime geçici olarak ara verilmesinin ardından ve vaka sayılarının artması ölümlerin yaşanmaya başlaması ile birlikte yeni önlemler kapmasında lokanta, sinema, tiyatro ve kafeterya gibi mekânlarda faaliyetler durduruldu. Ancak AVM’lerde bulunan birçok mağaza faaliyet göstermeye devam ediyor.Hayatın durma noktasına geldiği Türkiye’de, AVM’lere yönelik muhtelif firmaların dışında resmi bir uygulama henüz bulunmuyor. Gün içerisinde yüzlerce insanla temas kurmak zorunda kalan alışveriş merkezi çalışanları, işyerlerinin tedbir amaçlı geçici süre kapatılıp ücretli izin talebinde bulunuyorlar.

Farklı şehirlerden konuştuğumuz alışveriş merkezi çalışanları kaygılarını ve yaşadıkları süreci Gazete Duvar’a anlattı.

 

 

ÇALIŞANLAR SAĞLIKLARINDAN ŞÜPHE EDİYOR, İŞSİZLİKTEN KAYGI DUYUYOR

 

 

Her mağazada kolayca ulaşılabilecek yerlerde ve yeterli miktarda dezenfektan olmadığını belirten çalışanlar “korona virüsünü kapmaktan çekiniyoruz” diyor. Uşak’ta bir AVM çalışanı A.G süreçten dolayı kaygılarını şöyle anlattı:

“Kendi imkanlarımızla korunmaya çalışıyoruz. İşverenler İzmir’den dezenfektan gönderdi. Sprey kolonya alıp müşterilerin ulaşabileceği ve kendilerinin kullanabileceği yerlere koymamız istendi. Bütün önlem gibi gözüken uygulamalar müşterilerin içini rahatlatmaya yönelik. Salgın hakkında yeterli bilgilendirme sağlandı diyemem. Uyarıcı afiş yahut farklı materyaller buraya gelmedi. Ürünleri dezenfekte edip reyona koymamız istenildi. Kişisel temizliğe dikkat edilmesi konusunda uyarıldık ancak bunun için de gerekli materyaller henüz sağlanmadı.

Mağaza yoğun olduğu zaman yapabileceğimiz bir şey kalmıyor yakın temasa mecbur kalıyoruz. Müşteriler korkmasın rahatsız olmasın diye maske ve eldiven kullanmamıza izin verilmiyor.

Hepimiz virüsten korkuyoruz ailelerimizde risk grubunda olan kişiler var. İnsanlarla sürekli iletişim içinde olmak zorundayız. Hepimizin borcu, geçindirmek zorunda olduğumuz ailelerimiz, çocuklarımız var. AVM’ler kapatıldığında bizi işten mi çıkaracaklar ücretsiz izin mi verecekler biz ne olacağız sorularını düşünüyoruz. Faturalarımız, kredi borçlarımız, yiyecek ihtiyacımız var. Açıkçası hem sağlığımız için hem de maddiyat anlamında endişe çok yüksek. İşe gitmek zorundayız, para kazanmak zorundayız ama sağlığımız tehlikede. İşsiz kalma, korona virüs olma ve en kötüsü risk grubu olan yakınlarımıza bu virüsü taşıma korkusunu yaşıyoruz. Bu süreçte ücretli izin herkes için en iyisi olacaktır.”

 

 

‘İŞYERİ KAPANIRSA MAAŞIMIN YÜZDE 60’INI ALACAĞIM SÖYLENDİ’

 

 

İstanbul’da bir elektronik mağazada çalışan A.A. ise çalışanların salgınla ilgili bize hiçbir bilgilendirilmediğini belirterek iş yerindeki süreci anlattı:

“Şu an için işten çıkarılan arkadaşımız yok. Bazı şubelerin kapatıldığını biliyoruz. Bizim bulunduğumuz AVM hâlâ açık ancak kapanırsa bize maaşımızın yüzde 60’ının verileceğini söylüyorlar. Şuan 24 saattir burada çalışan arkadaşlar var ben 10-12 saattir buradayım. Satışlar internet olacak diye ürünleri tırlara yükleyip merkeze gönderiyoruz. Ancak buna rağmen yöneticiler bize mazağa kapanmayacak siz işinize bakın diyorlar. Bu işleri yaparken bize eldiven dışında bir şey vermediler. Departman yöneticileri de tırlara mal yüklüyorlar. Biz bu süreçten kaygılıyız.”

 

 

İZMİR’DE AVM ÇALIŞANLARI İŞTEN ÇIKARILDI

 

 

İzmir’de bir AVM’de yönetici olan Serenise “Bölge müdürleri gerekli uyarıları ve tedbirleri sağladı. Ancak çalıştığımız firmanın saha ekibine yaklaşımı sadece para kazanmak ve maliyeti kısmak üzerine kurulu. Biz mağazada 6 kişilik bir ekibiz. 3 Arkadaşımız şuan 2 ayı dolmadığı için farklı sebepler gösterilerek işten çıkarıldı. 2 arkadaşımız yıllık izni olmadığından ücretsiz izne çıkarıldı. Ben kendim yıllık izin hakkımı kullanıyorum daha sonra ne olacak bilmiyorum” İfadelerini kullandı.

İzmit’te bir teknoloji market zinciri çalışanı bir kişi (isminin açıklanmasını istemedi) firmanın Türkiye geneli stokunu İzmit mağazasına çektiğini belirtti. Çalışan “işçiler olarak biz bir şey talep edemiyoruz. Kapının önüne koyulmaktan korkuyoruz. Bize ilk mail attılar kapanma yok devam ediyor diye. AVM mağazaları kimi yerlerde kapattı ancak şehir içi caddelerinde bulunan mağazalar açık, bizim canımız can değil mi virüs kapmaktan çekiniyoruz. Günde ortalama bin kişinin girip çıktığı bir mağaza düşünün ve bu mağaza da alınan tek önlem müşteriler için çizilen şerit onun dışında bir şey yapılmadı. Biz bir süre ücretli izin istiyoruz bu şekilde çalışmak istemiyoruz” dedi.