Atina meydan okudu

Atina meydan okudu
3 Temmuz 2015 09:35

Yunanistan, kreditörlerin dayatmaları karşısında boyun eğmiyor. Maliye Bakanı, ‘Borç yapılandırması olmazsa anlaşma yok. Kolumu keserim daha iyi’ dedi.

 

 

Atina ile Avrupa Birliği arasında restleşme sürerken, Yunanistan hükümetinden meydan okuyan açıklamalar geliyor.

 

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, “Borç yapılandırması olmadan herhangi bir anlaşma imzalamayacağım. Kolumu keserim daha iyi” dedi.

 

Ülkenin geleceğini belirleyecek 5 Temmuz’daki referandumdan “Evet” çıkması halinde hükümetin de “pekalâ” istifa edebileceğini söyleyen Varoufakis, kreditörleri, Yunanistan’a hiçbir hakkı olmayan bir “borç kolonisi” gibi davranmakla suçladı.

 

Varoufakis, “Kemer sıkma politikalarına karşı çıkmamızın nedeni verdiğimiz sözdür. Biz bir sol partiyiz ama Avro’da kalmayı çok istiyoruz. Referandumdan ‘Hayır’ çıkarsa görüşmelere yeniden başlayabiliriz” diye konuştu. Başbakan Aleksis Çipras da referandumdan sonra ülkesinin birlik içinde olacağını ve geçici sıkıntıların üstesinden geleceklerini söyledi.

 

Almanya, Fransa ve İtalya ise referandumdan “Hayır” kararı çıkması halinde, bunun Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkması anlamına geleceğini savunuyor. Avro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem de “Hayır” kararının Atina’nın elini güçlendirmeyeceğini, hem Avrupa hem de Yunanistan’ı çok zor duruma sokacağını söyledi.

 

Avrupa çıkarını biliyor

 

Varoufakis, motosikletiyle Bakanlıktan ayrılırken de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Maliye Bakanı ülkede bankaların salı günü açılacağını söyledi, Gazetecilerin “Anlaşma olmadan mı açıklanacak” sorusuna ise “Tabi ki anlaşma ile. Avrupa kendi çıkarına en iyi olan şeyi bilmiyor mu” diye yanıt verdi. Bankalar, Avrupa Merkez Bankası’nın acil likidite desteğini artırmayarak sabit tutması üzerine bir hafta süreyle kapatılmıştı.

 

Drahmi’ye dönüş yok

 

Varoufakis, ülkesinin Avro bölgesinden çıkıp Drahmi’ye geri döneceği yolundaki spekülasyonlara da cevap verdi. Maliye Bakanı, drahmi basmanın artık mümkün olmadığını, baskı makinelerini parçaladıklarını söyledi.

 

 

Adsiz

 

Sokaklarda gösteri yarışı

 

Yunanistan’da ülkenin kaderini belirleyecek referandum öncesinde taraflar peş peşe yaptıkları gösterilerle kampanyalarına hız verdiler.

 

Son anketler, “Evet” ile “Hayır” oylarının birbirine yakın olduğuna, ancak “Evet”çilerin oranının arttığına işaret ediyor. Kamuoyu araştırma şirketi GPO, son anketinden yüzde 47.1 “Evet”, yüzde 43.2 “Hayır” oyu çıktığını duyurdu. Hafta ortasında “Efimerida Ton Sintakton” internet sitesinin yaptığı ankette, “Hayır” oylarının daha fazla olduğu ama aradaki farkın giderek kapandığı görülmüştü.

 

Afişleme yarışı

 

Yunanistan’da dün akşam “Evet”çiler “Avrupa’da Kalıyoruz” sloganı ile İskeçe ve Gümülcine’de iki ayrı eylem düzenlerken, “Hayır”cılar da başkent Atina’da Avrupa Parlamentosu temsilciliği önünde Avrupa Birliği (AB) bayraklarını yakarak gösteri yaptılar. AB karşıtlarının bugün de gösterisi var. Kitlesel fonlama sitesi indiegogo’da açılan, Yunanistan’ın IMF’ye ödeyemediği 1.6 milyar Avroluk acil borç taksitini pazar gününe kadar toplamayı hedefleyen kampanyaya da katılım büyüyor. Dün itibariyle 1 milyon 337 bin 618 Avro toplandı. Kampanyaya beş günde 77 bin 631 kişi katıldı.

 

Çipras: Anlaşma imzalanacak

 

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras televizyonda yaptığı konuşmada referandumdan sonra Brüksel’e gideceğini belirterek “Çıkan sonuca göre anlaşma imzalayacağız” dedi. Çipras, “Referandum’dan hayır çıkması Avrupa ile ilişkileri sonlandırmak anlamına gelmez” dedi. Çipras, referandum kararı alınmasında “Merkel’in ve Hollande’ın en başından itibaren haberdar olduğunu” belirtti.

 

Kaynak: Cumhuriyet