Atilla/Zarrab davasında beşinci duruşma

Atilla/Zarrab davasında beşinci duruşma
4 Aralık 2017 20:08

Reza Zarrab ‘en büyük hatasını’ “Dubai’den buğday sevkiyatı” yapmak olarak açıkladı. Hâkimin “Bu neden hata olsun” sorusuna ise “Çünkü Dubai’de buğday yetiştirilmiyor” diye yanıt verdi.

 

 

 

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İranlı iş adamı Reza Zarrab, (Rıza Sarraf) New York’ta devam eden mahkemede ifade vermeye devam ediyor.

 

Duruşmadan notlar;

 

Saat 19:20 – Gazeteci Adam Klasfeld, mahkeme salonunda bir ‘tapenin’ dinletildiğini ve bunun Süleyman Aslan’a verilen rüşvet ile alakalı olduğunu bildirdi. Söz konusu ses kaydında, Zarrab’ın sağkolu Happani’nin “Ne kadar göndereceksin?” sorusuna Zarrab “Bilmiyorum, gıda ve diğerleri için ne gönderdiğimize bakalım. Toplamda onu temel alarak bir şey hesaplayalım ve gönderelim” diye yanıt veriyor.

 

Saat 19:10 – ABD’li gazeteci Katie Zavadski, mahkemede konu olan bir delil metnine göre, Hakan Atilla’nın Zarrab’ı gıda nakliyelerini ‘inanılır” yapması konusunda uyardığını aktardı. Zavadski’nin iddiasına göre, Atilla Zarrab’a “Sadece 14 ton taşıyan bir teknenin üzerinde 25 ton taşıyoruz demeyin ya da buna benzer şeyler” uyarısında bulunmuş.

 

Saat 19:00 – ABD’li gazeteci Katie Zavadski, bugünki duruşmada ilk üç günde olmadığı kadar fazla zamanın Hakan Atilla konusuna harcandığı yorumunda bulundu. Zavadski, “Zarrab, Atilla’nın sürece nasıl dâhil olduğunu özetlemeye çalışıyor” ifadesini kullandı. Zavadski, önceki günlerde Atilla’nın adı her geçtiğinde sessizce kafasını salladığını aktardı.

 

Saat 18:56 – Duruşmada Zarrab’ın şirketi Volgam Gıda’ya ilişkin konuşuldu.

 

Saat 18:50 – Zarrab mahkeme salonunda Halkbank’a ödediği komisyona ilişkin, “Ödediğim en yüksek komisyon oranı yüzde 1” ifadesini kullandı.

 

Saat 18:40 – ABD’li gazeteci Klasfeld’in iddiasına göre, Zarrab gıda ticareti konusunda iki evrakta hata yapıldığını söyledi. Zarrab, ikinci hatayı buğday sevkiyatında yaptığını söylerken, hatanın buğday menşeine ‘Dubai’ yazmak olduğunu söyledi. Zarrab, hâkimin “Bu neden hata olsun” sorusuna, “Dubai’de buğday yetiştirilmiyor” cevabını verdi.

 

Saat 18:30 – Gazeteci Adam Klasfeld, hakimin Zarrab’a “adını ‘Bunghi’ olarak duyduğu” bir nakliye şirketinin kendilerine rakip olup olmadığını sorduğunu iddia etti. Zarrab, buna ‘evet ve hayır’ cevabını verdi. Klasfeld’in iddiasına göre Zarrab, “Hayır, rakip değildik çünkü onlar gerçek gıda gönderiyordu ancak bir hiçbir şey göndermiyorduk. Onlarda rakip olduğumuzu söyleme nedenim ise şudur: Çünkü onlarda işlerinde Halkbank’taki İran parasını kullanıyordu. Halkbank’tan çekeceğim ve kullanacağım para miktarını düşürüyorlardı. Halkbank’taki İran parası ne kadar fazla olursa, bu benim için iyiydi.” dedi.

 

Saat 18:25 – ABD’li gazeteci Adam Klasfeld’en bildirdiğine göre; Reza Zarrab’a “(İran’a giden) Gemilere gıda yüklenirken muayene belgesini almıyorduk” ifadesinden sonra, “Neden almıyordunuz” sorusu yöneltildi. Zarrab ise buna karşılık “Çünkü fiili olarak gıda ve ürün göndermiyorduk. Ortada herhangi bir ürün yoktu” dedi.

 

Saat: 18:10 Duruşma yaklaşık 40 dakikalık bir gecikmeyle başladı. Cuma günkü duruşmada yarım kalan “Zarrab ile Süleyman Aslan arasında geçen gıda ticareti konuşması” görüşülüyor.

 

Saat 18:05 Zarrab salondaki yerini aldı. Üzerinde koyu bir ceket ve beyaz bir gömlek var.

 

Saat 18:00 ABD’li muhabir Klasfeld, Reza Zarrab’ın henüz mahkemeye getirilmediğini, bu konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Cuma günü, bir jüri üyesinin ‘uyuduğu için’ heyetten atıldığını hatırlatan Klasfeld, bugünkü duruşma saatinin başlamasına rağmen jürinin bile salondaki yerini almasına dikkat çekti ve bu durumu eleştirdi.

 

Saat 17:30 – Duruşma başladı. ABD’li gazeteci Katie Zavadski, Zarrab’ın 4’üncü gün için yerini aldığını ve Zarrab’ın ifadesinin çarşamba gününe kadar sürebileceğini bildirdi.

 

İFADELERİ BÜYÜK TARTIŞMA YARATMIŞTI

 

New York’taki davada Zarrab’ı önce savcılık sorgulamış, başta AKP’li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler ve Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’a “rüşvet verdiğine” ilişkin ifadeleri büyük tartışma yaratmıştı. Davada savcılık sorgusunun bugün sona ermesi, davanın tutuklu tek sanığı konumundaki Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatlarının “Çapraz sorguya” başlaması bekleniyor. Atilla’nın, ücretleri Halkbank tarafından denen avukatları dışında, bir de “olası çıkar çatışmalarına” karşı sadece Atilla’nın haklarını koruması için Hakim Richard Berman’ın atadığı ve ücreti mahkeme tarafından ödenen bir avukatı daha bulunuyor.

 

Ancak Zarrab’ın çapraz sorgusunu, ön duruşmalar ve jürili duruşmalar sırasında kritik çıkışlarıyla dikkat çeken kadın avukat Cathy Fleming’in yapması bekleniyor. Fleming, jürili duruşmaların ilk haftasında savcılığın Zarrab’a yönelik sorgulamasında kritik itirazları dışında, bir de mahkemede giydiği ceketleri ile dikkat çekmişti. Özellikle Fleming’in giydiği, sırtında kırmızı çok büyük bir ejdarhanın bulunduğu siyah ceketi, duruşmayı izleyenler arasında çok konuşulmuş, “ejderhalı kadın Reza’ya karşı” esprileri yapılmıştı.

 
SAVCILIĞIN STRATEJİSİ

 

Duruşmanın ilk haftasında Zarrab’ı sorgulayan Savcılığın stratejisi öncelikle Zarrab’ın Türkiye’de üst düzey hükümet yetkilileri ve bürokratlarla kurduğu rüşvet ilişkisini ortaya koyarak “suç çetesi” izlenimi vermek, ardından bu rüşvet ilişkisi sayesinde “şebekenin” İran’a yönelik yaptırımları delmek ve Amerikan finans sistemini dolandırmak için nasıl bir “sistem” kurduklarını göstermek olmuştu. Zarrab’a “Atilla rüşvet aldı mı” sorusunu bizzat soran savcılık, Zarrab’ın ağzından “hayır almadı” açıklamasını bizzat alarak, bunu avukatlara “koz olarak” bırakmamaya çalıştı. Ancak rüşvet ilişkisine girmemesine rağmen Atilla’nın “çeşitli nedenlerle bilerek ve isteyerek” kurulan “dolandırıcılık sistemine katkıda bulunduğunu” göstermeye çalışmıştı.

 

 
SAVUNMANIN STRATEJİSİ

 

Atilla’nın avukatlarının çapraz sorgu sırasında izleyecekleri stratejinin ilk işaretlerini ise, Atilla’nın avukatlarından Victor Rokko, davanın açılış konuşmasında vermişti. Rocco, avukatlık ücreti Halkbank tarafından ödenmesine rağmen şaşırtıcı bir çıkışla Çağlayan ve Süleyman Aslan’ı Zarrab’la “rüşvet ilişkisine girmekle” açıkça suçlamış, “utanmazca rüşvet aldılar” demişti. Avukatların stratejisinin bu noktadan yola çıkarak, Halkbank’ta bürokrat olan Atilla’nın “amirlerinin emirlerini yerine getirmekten başka birşey yapmadığını” gerek Halkbank, gerekse Atilla’nın daha üst düzey yöneticilerin “kurbanı olduklarını” ortaya koymak olması bekleniyor. Nitekim Atilla’nın avukatları, “Türkiye’deki siyasetçi bürokrat ilişkisi ve bürokratlar arasındaki amir-memur ilişkisi” konusunda da Amerika’da görev yapan Türk kökenli bir profesörü de “savunmanın şahidi” olarak resmen mahkemeye sunmuşlardı.

 

 

Kaynak: Zeynep Gürcanlı/Sözcü

 

Atilla/Zarrab davasında beşinci duruşma