Ateşkes derken silah satıyor

Ateşkes derken silah satıyor
1 Ağustos 2014 12:15

İsrail’e “Gazze’de ateşkes ilan et” çağrısı yapan ABD, bir yandan da Tel Aviv’e silah yardımlarını yoğunlaştırdı. ABD, 1 milyar dolarlık depodan İsrail’e çok miktarda el bombası ve top mermisi verdi. Netanyahu ise “Ateşkes de olsa tünelleri yok edeceğiz” dedi.

 

 

Tüm dünyanın gözleri önünde İsrail’in Gazze’de işlediği katliamlara ABD yeni silahlar verdi. Salıyı çarşambaya bağlayan gece vurulan okulu yöneten BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) İsrail tank mermilerini topladığını açıklarken, ABD Dışişleri sözcüsü Marie Harf ”BM tesisine sığınmış masum sivillerin öldürülmesini elbette hiçbir şey haklı çıkaramaz” dedi. Ama gazetecilerin tüm sıkıştırmalarına rağmen ”Kimin ateş açtığından emin değiliz” diye ısrar etti.

 

 

Okulu vuran mermilerin de ABD üretimi olduğu konuşulurken, Pentagon, Gazze saldırısında mühimmatı azalan İsrail ordusuna yeni satış yaptıklarını açıkladı. Pentagon sözcüsü John Kirby, ”İsrail’in güçlü kendini savuma kapasitesinin ABD’nin çıkarına, mühimmat satışının da bu amaca uygun olduğunu” söyledi. Özellikle 40mm el bombası ve 120mm top mermisiyle ilgili talepler, İsrail’in acil kullanımına ayrılan cephanelikten karşılandı. Bu, ABD ordusunun İsrail’de bulunan İsrail İçin Savaş Rezervi Mühimmat Deposu. Deponun 1 milyar dolarlık mühimmat içerdiği belirtiliyor.

 

 

16 BİN YEDEK ASKER DAHA…

 

 

Pentagon’dan kaynaklar, İsrail’in Amerikan mühimmatıyla ilgili diğer taleplerinin de değerlendirildiğini söyledi. İsrail’e her yıl milyarlarca dolarlık askeri yardım yapan ABD, Hamas roketlerini imha eden Demir Kubbe sisteminin baş finansörü. ABD Kongresi, Demir Kubbe’yi güçlendirmek için 225 milyon dolarlık ek bütçe hazırlıyor.

 

 

Hal böyleyken, dün basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ‘’Gazze’de ateşkes olsa da, olmasa tünelleri vurmaya devam edecekle- rini, tüm tünelleri imha görevine engel olacak bir ateşkesi kabul etmeyeceğini’’ söyledi. 56 askeri öldürülen İsrail ordusu, ‘’tünellerin yıkılmasının birkaç gün içinde tamamlanabileceğini’’ söyledi. 16 bin yedek asker daha göreve çağrıldı. Operasyonda aktif İsrail askeri sayısı 86 bini buldu. Dünyaya ‘’Tünel vuruyoruz’’ diye diye evleri, hastaneleri, okulları vuran İsrail, dün akşam 24. gün biterken en az 1395 Filistinli öldürdü, 8 binini yaraladı.