‘Ateşi yüksek çıkan işçiye ‘Yüzünü yıka, işe devam et’ deniyor’ iddiası!

‘Ateşi yüksek çıkan işçiye ‘Yüzünü yıka, işe devam et’ deniyor’ iddiası!
9 Haziran 2020 10:50

Gaziantep’te termal kamera ölçümlerinde ateşi yüksek çıkan işçilere yüzleri yıkatılarak çalıştırıldığı iddia edildi. Fabrikanın müdürü iddiaların asılsız olduğunu söyledi. DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise “Şu anda 30’dan fazla fabrikada virüs var” diyor ve işçilerin sağlığının hiçe sayılarak üretime zorlandığını söylüyor.

 

 

Gazete Duvar’dan Aynur Tekin’in haberine göre Gaziantep’teki fabrikalarda korona virüsü tespit edilmesine karşın işçilerin üretime devam etmeye zorlandığı öne sürülüyor. Başpınar 4. Organize Sanayi bölgesinde bulunan Kevser Halı’da, ateşi yüksek çıkan işçilerin yüzünü yıkaması istendiği ve ardından yapılan ölçümle ateşin düşük çıkmasıyla çalışmaya devam ettirildiği öne sürüldü.

Olayı Twitter üzerinden duyuran DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, fabrika yönetiminin pozitif vakalara rağmen işçileri üretime devam etmeye zorlandığını belirtiyor.

’30’DAN FAZLA FABRİKADA VİRÜS VAR’

Türkmen, Gaziantep’in büyük bir işçi kenti olduğunu belirtiyor ve pozitif vaka çıkan fabrikalarda gerekli önlemlerin alınmadığını söylüyor: “Sadece organize sanayi bölgesinde 150 binden fazla işçi çalışıyor. Diğer irili ufaklı sanayi bölgeleri ve kayıt dışı çalışanlarla birlikte 500 bine yakın işçi var. Şu anda 30’dan fazla fabrikada virüs var. Bu bizim tespit ettiğimiz ya da işçilerin doğrudan ulaşarak bize bildirdiği rakam. 30’dan fazla fabrikada virüs var. Bu sayı giderek artıyor. Organize sanayi bölgesinde bin 500 civarında fabrika var ve her gün buralardan en az birkaç vaka haberi geliyor. Böyle bir durumda genellikle pozitif çıkan işçinin temas ettiği birkaç kişiyi eve gönderip üretime devam ediyorlar.”

Türkmen, 1 Haziran itibarıyla hayata geçirilen normalleşmenin Gaziantep’te bir değişikliğe sebep olmadığını belirtiyor ve sokağa çıkma yasaklarında organize sanayi bölgesindeki fabrikaların büyük bir bölümünün çalışmaya devam ettiğini söylüyor: “Sürü bağışıklığı işçiler üzerinde de denendi. Bu örnekte gördüğünüz gibi denenmeye de devam ediyor. Ateşi yüksek çıkan işçinin sağlığını hiçe sayılıyor. Sokağa çıkma kısıtlamasında bile temel ya da zorunlu ihtiyaçlarla hiçbir alakası olmamasına rağmen halı, kumaş, plastik, çuval, ayakkabı fabrikalarının hepsi valilikten özel izin alarak üretime devam ettiler. İşçiler bu dönemde şunu sordu, işçileri neden yasaktan muaf tutuyorsunuz. Virüs işçilere bulaşmıyor mu?”

 

 

‘ATEŞİ 37’YE ÇIKANLARA YÜZÜNÜ YIKATIYORLAR’

 

Mal tedariki yaptığı sırada ateşi yüksek çıkan işçilerin zorla çalıştırıldığını söyleyen bir görgü tanığı, Kevser Halı’da pazartesi sabahı şahit olduğu uygulamayı şöyle anlatıyor: “Ateşi 37 derecenin üstünde çıkanlara, girişte güvenliğin hemen yanında bulunan lavaboda elini yüzünü yıkatıyorlar. 10-15 dakika bekletiyorlar, tekrar ölçünce ateşleri biraz düşüyor ve bu arkadaşları direkt içeri alıyorlar. İçeride işçinin ateşi yine yükseliyor ama çalışmaya devam ediyor.”

İddiaya göre ateşi yüksek çıkmasına rağmen fabrikaya alınan iki işçinin korona virüsü testi pozitif çıktı. Ateşi düşürülüp çalışmaya devam ettirilen işçiler, aynı makinada çalıştıkları 4 kişiye de virüsü bulaştırdı. Şu anda fabrikada en az 10 pozitif vaka olduğu belirtiliyor.

“Pozitif çıkanlar karantinaya alınıyor, peki çalışmaya devam eden diğer işçiler ne olacak? İşçiler soyunma odasına bir araya geliyor, yemekhanede bir araya geliyor. Herkes fabrikaya girerken aynı yere parmak basıyor. O yüzden temas ettiği birkaç kişiyi gönderip diğerleri ile ilgili hiçbir işlem yapmamak bir işe yaramaz. Yakın temasla üç beş kişiyi fabrikadan göndererek engellemeniz mümkün değil.”

 

 

‘İDDİALAR TAMAMEN ASILSIZ’

 

 

Fabrika müdürü Erkan Akbulut, iddialar için “tamamen asılsız” diyor. Pandeminin ilk günlerinden itibaren fabrikaya termal kamera koyarak düzenli ateş ölçümleri yapıldığını ifade eden Akbulut, “Ateşi yüksek olanı içeri geçireceksem ben bu termal kamerayı neden aldım?” diye konuşuyor.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nün fabrikayı iki kez denetlemeye geldiğini belirten Akbulut, şöyle devam ediyor: “Son denetim 2 gün önceydi. Bu denetimlerde firmamızın gerekli tedbirleri aldığı tutanak altına alındı. Ayrıca pandemide fabrikayı tatil eden ilk firmalardan biriyiz. Üç hafta fabrikamızı kapattık. Bugün bir tane pozitif şüphesi vardı, onun temas ettiği 4-5 kişiyi anında özel araçlarla hastaneye götürdük. Bunu yaparken araçlarda da gerekli önlemleri aldık.”