Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı ilk nokta

Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı ilk nokta
18 Mayıs 2013 14:00

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı ilk nokta olan Tütün İskelesi’ni kentin en önemli simge alanlarından biri haline getirdi.

Kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Bandırma Vapuru ile Samsun’a gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün karaya çıktığı ilk nokta olan, “Tütün İskelesi” yıllar içerisinde yıkıldı. Bu tarihi alanı yeniden canlandırmayı amaçlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. 2009 yılında temsili Bandırma Vapuru ve Tütün İskelesi inşa edildi. Atatürk ve 18 silah arkadaşları ile kendilerini Samsun’da karşılayanların yer aldığı bal mumu heykeller Tütün İskelesi’ne yerleştirilerek Atatürk’ün Samsun’a çıkış anı canlandırıldı.

Atatürk’ün o gün konakladığı mıntıka Palas Oteline kadar uzanan yol, “Kurtuluş Yolu” ilan edildi. Bu bölgeye Atatürk ve 18 silah arkadaşını simgeleyen süs havuzları, seramik rölyefler ve heykeller konuldu. Tütün İskelesi kentin simge alanlarından birisi oldu. Özellikle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda Tütün İskelesi’nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Vatandaşlar alanda fotoğraf çektirmek için adeta birbiriyle yarışıyor.