Atatürkçü Düşünce Derneği’nden Kaftancıoğlu’na: Rahatsızlık Atatürk’ten mi?

Atatürkçü Düşünce Derneği’nden Kaftancıoğlu’na: Rahatsızlık Atatürk’ten mi?
15 Eylül 2020 10:30

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, internet ortamında yapılan Taksim Toplantıları’nın onur konuğu oldu. Toplantıda bir sunum yapıp, katılımcıların sorularını yanıtlayan Kaftancıoğlu, yaklaşık 1.5 saatlik konuşmasında Atatürk’e atfen üç kez “Gazi Mustafa Kemal” ismini kullandı.

 

Bu durum, katılımcılar arasında yer alan gazeteci Uluç Gürkan’ın gözünden kaçmadı. Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi Uluç Gürkan, Kaftancıoğlu’na “Atatürk adını kullanmamak tercihiniz mi” diye sordu.

 

‘Kendimi ait hissettiğim ifade’

 

Kaftancıoğlu’nun yanıtı ise şu oldu: “Kişilerin isimlerinden söz ederken belirli alışkanlıklarla bunların özel atıflarla kategorize edilmesine karşıyım. Yıllardır kullandığım gibi bu şekilde ifade etmek kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum.”

 

Kaftancıoğlu’nun bu sözlerine bir tepki de Atatürkçü Düşünce Derneği’nden geldi.

 

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüseyin Emre Altınışık yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

 

 

RAHATSIZLIK ATATÜRK’TEN Mİ?

 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun Sözcü Gazetesi’nde yer alan söyleşisi, akıllara zarar bir düşünceyi barındırmaktadır. Bulunduğu konumla ve bulunduğu kurumla çelişkiler içeren açıklaması: “Kişilerin isimlerinden söz ederken, belirli alışkanlıklarla bunların atıfla kategorize edilmesine karşıyım” şeklindedir.

1- ATATÜRK, sıradan bir kişi ismi değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu aynı zamanda da Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusudur. Gazi Mustafa Kemal’e “ATATÜRK” soyadı, TBMM’de 24 Kasım 1934 tarih ve 2587 sayılı kanunla verilmiştir. ATATÜRK soyadını, Türk Milleti ona layık görmüştür.

2- Alışkanlıklardan kaynaklanan bir tanımlama hiç değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun adı; Mustafa Kemal ATATÜRK’tür. ATATÜRK alışkanlıkla değil gururla, onurla, mutlulukla, şan ve şerefle söylenir. Bunu hissedemeyenlerin anlaması mümkün değildir.

3- Kategorizeden ne kast ettiğini Milletimize, içinde bulunduğu kurumun yetkililerine havale ediyoruz. Ancak, ATATÜRK soyadından neden rahatsız olduğunu açıklamasını da bekliyoruz.

ATATÜRK’ün kurduğu partide, ATATÜRK demeyi reddederek görev yapılıyor olması manidardır. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük ATATÜRK’le ve Cumhuriyetin kazanımlarıyla uğraşmak Milletimizin, Ülkemizin ve demokrasimizin hayrına da yararına da değildir.