‘Askeri seçenek de olasılık dâhilinde’

‘Askeri seçenek de olasılık dâhilinde’
12 Ağustos 2017 12:14

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Venezuela konusundaki “askeri seçeneğin” olasılık dahilinde olduğunu söyledi.

 

Filiz YAVUZ/MADRİD, (DHA

 

Venezuelalı yetkililer ve Devlet Başkanı Nicholas Maduro hakkında ekonomik yaptırım kararı alan Trump, gazetecilere ABD’nin dünyanın pek çok yerinde askerinin olduğunu Venezuela’nın ise ABD’nin çok yakınında bulunduğunu söyledi. “Venezuela’daki insanlar acı çekiyor ve ölüyor” diyen Trump şöyle devam etti: “Venezuela’yla ilgili pek çok seçeneğimiz var ve askeri seçenek de bunların arasında” dedi.

 

 

ABD Başkanı, Maduro’nun kendisiyle yapmak istediği telefon görüşmesini de reddetti.

 

 

ABD, Maduro’yu ‘diktatör’ olarak tanımlayarak ABD vatandaşlarının ve ABD’li şirketlerin Maduro’yla ticari ilişki kurması yasaklamış ve bakan düzeyindeki pek çok Venezuelalı yetkilinin ABD’deki malvarlıkları dondurulmuştu.

 

 

Sağ muhalefet sokakta

 

 

Öte yandan sağ muhalefet bugün başkan Maduro’ya karşı eylem çağrısı yaptı. Ulusal Meclis’in MUD miletvekillerinden Freddy Guevara “Tekrar ayağa kalkıp sokağa çıkma zamanı” dedi.

Sağ muhalefet elindeki Ulusal Meclisin yetkilerini elinden alacağı ve bunu da demokrasiye aykırı olduğu gerekçesiyle Kurucu Meclise karşı çıkıyor.

 

 

Kurucu Meclis kararı, 1 Mayıs’ta Bolivarcı anayasanın “devleti dönüştürmek” amacıyla bir kurucu meclis toplamasına izin veren 347. maddesine dayanarak alınmıştı. 30 Temmuz’da ise muhalefetin boykot kararına rağmen son yılların en büyük katılım oranıyla Kurucu Meclis temsilcileri seçilmişti.

Venezuela anayasasına göre ülkede Kurucu Meclis’in üzerinde bir güç bulunmuyor.

Sağ muhalefetin çağrısıyla Nisan başından beri süren şiddet gösterilerinde en az 120 kişi yaşamını yitirmişti.