Asker sessiz ve kaygılı

Asker sessiz ve kaygılı
30 Haziran 2015 08:43

Askeri uzmanlar Suriye krizinin bir ay sonraki YAŞ üzerinde baskı oluşturduğunu söylüyor.

 

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’nin Türkiye sınırındaki bir bölgesinde “tampon bölge” oluşturulması dahil her türlü hazırlığın yapılmasına ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yazılı direktif vermesi ülke gündemini kilitledi. Askeri harekatın sakıncalarını anlatan ve yazılı direktif isteyen komuta heyeti hakkında, Ağustos’ta toplanacak Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) alınacak kararların Cumhurbaşkanı tarafından imzalanacağına dikkat çekiliyor. Emekli generaller, “Silahlı Kuvvetlerin şansı Özel’in görev süresinin bitmesi, göreviyle ilgili gelecek kaygısı taşımaması. İktidarın YAŞ’a müdahale etme olasılığı süreci tıkıyor” diyor.

 

Cumhuriyet’e değerlendirme yapan emekli generaller, Suriye krizinin 1 ay sonra yapılacak ve TSK komuta kademesinin yeniden belirleneceği YAŞ üzerinde baskı oluşturduğunu vurguladı. Generaller şu değerlendirmeyi yapıyor:

 

TSK’nin şansı

 

“Bir ay sonra YAŞ toplanacak. Normal koşullarda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve bir iki komutanın daha görev süresi doluyor. Bu durum, Suriye krizinde silahlı kuvvetlerin çekincelerini güçlü bir şekilde dile getirmesini bastırıyor. 2011 yılında yaşanmış olaylar var. Çünkü komuta heyetinin yapılanmasında son imzayı Cumhurbaşkanı atıyor. Özel’in normal koşullarda bir ay sonra görev süresinin dolması Silahlı Kuvvetler için bir şans. Komutan daha çok görev anlayışıyla hareket ederek, yazılı direktif istiyor. Burada alınan direktif Silahlı Kuvvetleri, her türlü eleştirinin dışında tutuyor. Çünkü çekinceleri söylenmiş, anlatılmış ama bunlara karşı Başbakan direktifi vermiş. Bundan sonraki bölüm, askerin askerliğini yapması ve çalışmaları sürdürmesidir. Krizin YAŞ öncesi gündeme getirilmesi Silahlı Kuvvetler üzerinde de bir baskı amacı taşıyabilir.”

 

Suriye krizinin kurulması gereken koalisyon hükümeti için de bir “sabotaj” anlamına gelebileceğini savunan generaller, “Suriye ve dış politika konusu görüşmelerin temel noktası olacak. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın güçlü bir şekilde bu konunun arkasında durmaları nedeniyle bu konu koalisyonun bozulmasına ya da kurulmasına neden olabilir” diyor. Generaller, kurulacak hükümetin koalisyon olmasının TSK ve YAŞ’a yönelik beklentileri daha dengeli konuma getireceğine dikkat çekiyor.

 

 

 

Kaynak: Sertaç Eş/Cumhuriyet