Asırlık çınar Muazzez İlmiye Çığ: Osmanlı’da bile kızların başı açıktı

Asırlık çınar Muazzez İlmiye Çığ: Osmanlı’da bile kızların başı açıktı
29 Eylül 2014 18:35

Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Türkiye’de başörtüsünün artık çocuklara kadar indiğini belirterek, “Osmanlı Dönemi’nde, II. Meşrutiyet’ten sonra Kızlar Mektebi açıldığında bile kızların başı kapalı değildi. Türkiye’de bu durumun aksine yaşanan olaylar var. Bize hiç yakışmıyor” dedi.

 
Mersin’in Silifke İlçesi’ndeki ‘Geçmişten Günümüze Kadın ve Eğitim’ konulu söyleşiye katılan ve hayranlarıyla bol, bol fotoğraf çektiren Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Cumhuriyet tarihine tanıklık etmesi nedeniyle, Türkiye’nin şimdiki sosyal-kültürel-siyasi durumuyla görüşlerini dile getirip değerlendirmelerde bulundu. Çığ, Cumhuriyet tarihiyle şimdi ki durum arasında büyük bir uçurum olduğunu ve Milattan Önce’ye doğru bir gidişin yaşandığını söyledi.

 

 

‘MİLLETVEKİLİ MECLİSTE NASIL KÜRTÇE KONUŞABİLİR?’

 

 

Türkiye’de son dönemlerde özellikle eğitim ve sosyal alanda yozlaşmanın giderek artığını öne süren Çığ, şunları söyledi:

 

 

“Sizi bir şey rahatsız ediyorsa bunu dile getirin. Ama yazılı ama sözlü. Siz tepki vermezseniz, rahatsızlığınız katlanarak büyür. Benim meclisimde bir milletvekili nasıl Kürtçe konuşabilir. Burası Türkiye Cumhuriyeti devleti, dili Türkçe ve mecliste de Türkçe konuşulur. Ben bunu öğrenir öğrenmez Meclis Başkanı’na telgraf çektim ve rahatsızlığımı dile getirdim. Siz de sizi rahatsız eden şeyleri dile getirin ve tepkinizi ortaya koyun. Ortaya koyun ki daha da güçlenip bizim gerilememize kendilerinin güçlenmesine sebep olmayın. Ayrıca, başörtüsü artık küçücük çocuklarımıza kadar geldi. İbadet ve inanışa saygım sonsuzdur. 1923 yılında bile okuyan öğrencilerin başında örtü yoktu. Daha da geriye gidersek Osmanlı Dönemi’nde, II. Meşrutiyetten sonra Kızlar Mektebi açıldığında bile kızların başı kapalı değildi. Türkiye’de bu durumun aksine yaşanan olaylar var. Bize hiç yakışmıyor. Dönüp bir tarihe bakarsanız aramızda ne kadar uçurum olduğunu fark edersiniz.”

 

 

BOL BOL TARİH OKUYUN

 

 

Uzun yıllar yurt dışında yaşadığını ve bu nedenle büyük üzüntü duyduğunu da anlatan Muazzez İlmiye Çığ şöyle devam etti:

 

 

“Bu süre içerisinde vatanından ayrı kalmanın üzüntüsünü yaşadım. Ayrı kaldığım yıllarda vatanıma hizmet edemediğim için kendimi vatanıma ihanet etmiş olarak düşünürken, ülkeme döndüğümde ülkemdeki vatandaşların ülkeme hizmet etmeyerek ihanet ettiklerini gördüm, bu beni çok yaraladı. Gençlerimize de tavsiyem bol tarih okuyun, eğer tarihinizi bilmezseniz tamamen unuttururlar ve neyin ne olduğunu bilmezseniz gözünüz kapalı yaşar giderseniz.”

 

 

Çığ, söyleşinin ardından sevenleriyle fotoğraf çektirip kitaplarını imzaladı.