Aşırı betonlaşma sele teslim ediyor!

Aşırı betonlaşma sele teslim ediyor!
1 Ağustos 2018 11:40

Dünya aşırı iklim olaylarının kıskacı altında. Aniden bastıran şiddetli yağışlar, rekor kıran sıcaklık değerleri, kuraklık, büyük orman yangınları artık sıkça duyduğumuz şeyler haline geldi. Ülkemizde de özellikle İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerdeki bilinçsiz kentleşme yeni yağış formlarına uygun değil. Yağmurlardan sonra göle dönen şehirler betonlaşamaya devam ederse tehlike daha da büyüyecek.

 

Demet Sargın / Birgün

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Ekoloji ve Evrim Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nüzhet Dalfes “İklim değişikliği olmasa bile aşırı betonlaşma sele sebep olur. Öyleki değişen yağış rejimi de bunu kaçınılmaz kılıyor” diyor.

 

Habertürk.com’a konuşan NASA’nın küresel ısınma uzmanlarından Dr. Tımothy Hall, tüm dünyanın iklim değişikliği kıskacı altında olduğunu özetlerken, Türkiye için de önemli uyarılar yapıyor. Hall, İstanbul özelinde sorulan “Küresel ısınmanın yanında çarpık yapılaşma ve betonlaşmanın bu tür hava olaylarında etkisi ne?” sorusunu “Pek çok şehirde sel ve su baskınlarının nedeni aşırı yağıştan çok beton” olarak cevaplıyor. Hall’ın cevabını sorduğum Prof. Dr. Dalfes benzer şeyler anlatıyor: “İklim hiçbir şekilde değişmiyor olsa da betonlaşma ne kadar artarsa yağan suyun toprağa sızmasını da o kadar engellersiniz. O zaman da su dışarda kalır, akmaya çalışır ve sel olur. Bir de buna yağışlardaki yapısal değişiklikler eklenince tablo daha da kötüleşiyor.”

 

İklim değişikliğini kabul edip buna göre devam etmemiz gerektiğini söyleyen Dalfes, sözlerini şöyle sürdürüyor: “20-30 yıldan beri bütün istatistikler bu değişikliği gösteriyor. Yağışlardaki farklı davranışlar da bu durumu bariz hale getirdi. İklimle başımızın belaya girmesi için iklimin değişmesine gerek yok. Siz eğer sistemlerinizi iklimin yıldan yıla olan değişkenliğine uygun şekilde dizayn etmezseniz zaten başınız derde girecek.”

 

Türkiye üzerine düşeni yapmıyor

 
İklim değişikliği konusunda Türkiye’nin üzerine düşen sorumluluğu yapmadığını kaydeden Dalfes sözlerine: “İklim değişiyor ve yapılan şeylerin hiçbiri Türkiye’nin küresel anlamada sera gazı emisyonları açısından sorumluluğunu azaltacak şeyler değil. Bunları yapmıyoruz çünkü yaparsak bir çok değişiklik yapmamız lazım; bitki örtüsü artırmak, tarım yapış şeklini değiştirmek, kömürlü termik santrallardan vazgeçmek gibi. Diğer taraftan da kendi sistemlerimizi de iklimin değişkenliğine göre düzenlemiyoruz. Yani yaptığımız düzenlemelerde iklimin değişikliği bir parametre değil. Önümüzdeki 30 yılın son 30 yıldan farklı olacağına dair bir farkındalık tasarım süreçlerinin içerisine dahil edilmiyor. Bu çok kötü bir durum.”

 

Sağanak yağışlar geri dönüyor

 

Yağmurlar birkaç günlüğüne durulmuş gibi görülse de Meteoroloji’nin son tahminlerine göre bugünden itibaren tekrar etkili olacak. Hafta sonuna kadar İstanbul dâhil yurdun tüm kuzey kesimlerinde sağanaklar etkili olacak. Hava sıcaklıklarının İç Ege’de 2 ila 4 derece azalacağı, diğer bölgelerde önemli bir değişiklik olmayacağı ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde mevsim normallerinin üzerinde, diğer bölgelerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/asiri-betonlasma-sele-teslim-ediyor-225447.html