‘Aşılama stratejisi var mı?’

‘Aşılama stratejisi var mı?’
1 Aralık 2020 11:14

Orhan Bursalı bugün kaleme aldığı yazısında aşılama stratejisinden ve aşı çeşitliliğinden bahsetti.

 

Fotoğraf: Reuters

 
Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, “Hangi aşıyı olursunuz? Kuyruk çıkar mı?Aşılama stratejisi var mı?” konularını ele aldı. Bursalı, aşı çeşitliliğine değindi ve çeşitliliğin iyi olduğunu dile getirdi.

 

Bursalı’nın yazısı:

 

“2021’de boy boy çeşitli aşılar sunulacak. Peki, Çin veya Rus aşısı olur musunuz? Ben olurum. Tabii 3. Faz dönemini başarıyla tamamlamaları, bilimin -bağımsız bilimsel denetçi hakemlerin- şeffaf bir şekilde sonuçlarını inceleme ve açıklamaları halinde. Yan etkilerini, etkinlilikler raporlarını görelim. Yoksa aşı aşıdır; kim üretti, vay Çin, vay Rus aşısı demek yanlış; bilimin ve aşının milliyetçiliği olmaz. Aklıevvellerin bu tür yaklaşımlarına kapılmayın. Hepsi bizim, insanlığın ortak yaratımı. Ama yine de çeşitlilik, aşı olmak isteyen herkese tercihler sunacak.”

 

Aşılama stratejisi
“Şüphesiz öncelikler olacak, en ön saftaki sağlık çalışanları başta olmak üzere, büyük kalabalıklara maruz kalanlar… En çok kurban verilen yaşlı nüfus… Halk sağlığı uzmanları, epidemiyologlar vb. virüsü hızla ortadan kaldıracak stratejiler geliştiriyorlar mı, bilmiyorum. Bir süredir uçuk bir fikir dolaşıyor bende: Mesela bölge bölge kapatıp oradaki insanların tümünü aşılamak. Bu konuyu daha geliştirmesem iyi olacak!”

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.