Asfaltabatan sarnıcı

Asfaltabatan sarnıcı
12 Eylül 2014 09:32

Fatih Zeyrek’te beton asfaltın içerisine sıkışmış tarihî bir kemer bulunuyor. Bir sarnıca ait olduğu tahmin edilen ve yolda korunaksız halde duran kemer Doğu Roma İmparatorluğu zamanından kalma.

 

 

Türkiye’de son dönemde Osmanlı eserleri hızla ihya edilirken aynı özen Bizans için gösterilemiyor. Özen bekleyen eserlerden biri de İstanbul Fatih Zeyrek’te beton asfaltın içerisine sıkışmış halde duran kemer. Aktüel Arkeoloji Dergisi’nden Arkeolog Ayşe Tatar, bir sarnıca ait olduğu tahmin edilen kemerin büyük olasılıkla Doğu Roma İmparatorluğu zamanından kalma olduğunu söyledi.

 

 

BETONLA SIVANDI

 

 

Fatih Camii’ne ve geçtiğimiz yıl restorasyonu tamamlanan Şeyhülislam Hayri Efendi İlköğretim Okulu’na sadece 150 metre uzaklıkta bulunan bu kemer yolda korunaksız halde duruyo; çocuklar üzerinde oynuyor, araçlar park ederken çarpıyor. Ayrıca asfaltın altına su birikmesin diye kemerin boş kalan kısımları betonla kapatılmış durumda. Semt sakinleri ise kemerin bitişiğindeki 1994 yapımı apartmanın kemerin uzantısı üzerine inşa edildiğini söyledi. Görenlere hayrete uğratan kemerin altında çalışma yapılmadığı için asfaltın altındaki diğer tarihi yapılar henüz bilinmiyor.

 

 

Tarihi Yarımada üzerinde yaşayan insanların da, yerel yöneticilerin de bölgenin tarihi dokusuna gerekli hassasiyeti gösteremediğini belirten Ayşe Tatar, Fatih’te bulunan kemerle ilgili şöyle konuştu; “Kemer kalıntısı, büyük olasılıkla Doğu Roma İmparatorluğu’ndan kalma bir yapıya ait.

 

 

İMPARATORLUK MİRASI

 

 

Asfaltın altında ise neler olduğunu ne yazık ki bilemiyoruz. Bildiğimiz şu ki, bu bölge Ortaçağ’da, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından kamusal alan olarak kullanılıyordu. Bir kamusal alanda imparatorluğun su kemeri, sarnıç, kilise ve saray gibi en önemli yapıları yer alır. Dolayısıyla üzerine asfalt dökülmüş olan bu yapı küçümsenecek bir kalıntıdan ibaret değil.”

 

 

Kaynak: Taraf / Billur Özgül