Artvin Cerattepe’de mücadele sürüyor

Artvin Cerattepe’de mücadele sürüyor
2 Temmuz 2015 17:48

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde yöre sakinlerinin madencilik faaliyetlerine karşı mücadelesi aralıksız sürüyor.

 

ÇED raporu geçen yıl iptal edilmesine rağmen, maden şirketinin bu kez de konkasör ve teleferik kurmak için faaliyete geçmesi üzerine bir süre önce eylem başlatan çevreciler, 24 saat nöbet tutuyor.

 

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yer tespiti ve ölçüm yapacağını haber alan vatandaşlar, sosyal medyadan haberleşti, kısa sürede bin 800 rakımlı Cerattepe’ye ulaşarak ormancıların kestiği ağaçlarla yolları kapattı. Yola barikat kuran çevreciler ardından çektikleri fotoğrafı da, 300 Spartalı filminin ismini 300 Cerattepeli olarak değiştirerek sosyal medyada paylaştı.

 

‘3 KİLOMETRELİK YOLU YÜRÜYEREK GELDİK’

 

Açıklama yapan Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, ormancıların harekete geçeceği duyumu aldıktan sonra haberleştiklerini ve kısa sürede bir araya geldiklerini belirterek şunları söyledi:

 

“Yol kapalıydı. Cerattepe tünelinin önü de çökmüş. Yaklaşık 3 kilometrelik yolu yürüyerek geldik. Orman işletmesinin aracını gördük. Artık normal yoldan gelmiyorlar, arkadan dolanıyorlar. Gelecekleri yerde bekliyoruz. Artvin anında tepkisi koyuyor çünkü normal laftan anlamıyorlar. Araç yakmak gibi provokasyona çalışıyorlar. Başka yöntemlere de başvuracaklarına eminiz. Artvin halkı asla provokasyonlara gelmez. Savunma hakkını kullanıyoruz, sonuna kadar da yasal savunma hakkımızı kullanacağız.”

 

HER AĞACIN ALTINDA BİR ARTVİNLİYE RASTLAYACAKLAR

 

Yeşil Artvin Yönetim Kurulu üyesi Hasan Yüksel de, kent merkezinde ve Cerattepe’de nöbet tuttuklarını kaydederek, “Bizi yıldıracaklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar. Bu halk burada.. Artvin halkı 20 yıldır yılmadı, yılmayacak. Her ağacın altında bir Artvinli bulacaklar” dedi. Hopa’dan haberi alır almaz bin 700 rakıma bir saatle çıktıklarını ifade eden çevreci Harun Aksu ise, “Burada açılacak olan maden bizim kalbimiz, ciğerlerimiz yerinden sökecek. Doğal olarak Artvin halkı büyük bir duyarlılık göstererek tepkisini ortaya koyacak” ifadesini kullandı.

 

Hakan Akın da, duyumu aldıktan sonra hemen harekete geçtiklerini belirterek, “Bu topluluğun anında Cerattepe’ye çıkması olayı ne kadar ciddiye aldıklarını gösterir. Bu işin olmayacağını söylüyoruz. Yaşam alanımız burası. Bir yeşilimiz var. Barajlara vereceğimiz verdik artık alma noktasındayız” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

 

‘VALİ BEY MADEN ŞİRKETİ YETKİLİSİ GİBİ’

 

Açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Ali Yücel Kurt da, yöre sakinlerinin yeşili korumak için duyarlılık gösterdiğini, duyarlılığın ilçelere de yayıldığını söyledi. “Her geçen gün ilçelerden destek için insanlar geliyor. Bu çığ gibi büyüyecek. Çünkü Artvinli hukukun yanında” dedi. Önceki gün yaşanan araç yakılması olayına da değinen Kurt şöyle devam etti:

 

“Araç yakmak gibi suçlamalarla olayı provoke ediyorlar. Asker, nöbetçi duruyor, maalesef gece 12’de askeri çekiyorlar, nöbetçileri çekiyorlar. Sabah, ‘Yandı, bunu Artvinliler yaptı’ diyorlar. Kesinlikle reddediyoruz ve kabul etmiyoruz. Gerekçe olarak, ‘Askerler çok yorulmuş’ diyorlar. Öyle bir şey olabilir mi? Asker yoruldu, nöbetten çekildi. Başka asker koyun. Askeriniz mi yok, bize söyleyin biz nöbet tutalım. Cerattepe’de kanunları arkadan dolanıyorlar, dolanmaya çalışıyorlar. Vali bey neredeyse maden şirketi yetkilisi gibi. Bütün sorularımıza madenci ağzıyla cevap verdi.”

 

Önceki gün Kafkasör’e hareket eden ancak arızalandığı için yolda bırakılan konteyner yüklü 06 ET 2608 plakalı kamyonun lastiği kesilmiş, gece aynı yerde bırakılan kamyon, sabaha karşı kimliği bilinmeyen kişi ya da kişilerce ateşe verilmişti.

 

 

Kaynak: Adem GÜNGÖR/ARTVİN, (DHA)