Apollon Tapınağı batıyor

Apollon Tapınağı batıyor
26 Kasım 2018 11:09

Didim’deki Milet Antik Kenti’nde yer alan 2 bin yıllık kehanet merkezi Apollon Tapınağı’nı su bastı. Tarihi tapınak kaynağı belirlenemeyen su sızıntısının tehdidi altında bulunuyor.

 

 

Gökhan Kam / Milliyet

 

Antik dönemin kehanet merkezi Apollon Tapınağı, kaynağı belirlenemeyen su sızıntısı nedeniyle tehlikeyle yüz yüze. Aydın Didim’deki Milet Antik Kenti’nde yer alan 2 bin yıllık Apollon tapınağı sulara gömülüyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tapınak, henüz kaynağı belirlenemeyen su sızıntısının tehdidi altında. 6 aydır tarihi merkezin zeminini kaplayan su birikintisi, yağışların başlamasıyla daha da arttı. Göletler oluşan tapınağın içerisindeki suyun kaynağını tespit etmek için jeofizik uzmanları ile Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) teknik inceleme başlattı.

 

‘Dokuya zarar verir’

 

Oluşan göletlerin zamanla tarihi dokuya zarar verebileceğini belirten Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Mehmet Yılmaz ise “Konuyla ilgili çalışmalara başladık. ASKİ’nin suyun kaynağının ne olduğuna dair tespit çalışmasını yapıp raporunu iletmesini bekliyoruz. Uzman bir hidroloğun veya jeoloğun teknik bir çalışma yapıp suyun kaynağını tespit etmesi gerekiyor. Teknik rapor geldiğinde biz de alınacak önlemelere ilişkin çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şu an orada bir gölet oluşmuş durumda, zamanla tarihi dokuya zarar verecektir” dedi.

 

Almanlar bulmaya çalışıyor

 

Tapınaktaki suyun kaynağının tespit edilemediğini belirten Milet Müzesi yetkilileri, “Alman kazı ekibi ve koruma kurulu tüm yaz boyunca konuyla ilgili çalışma yaptı. Jeofizik uzmanı ve ASKİ de inceleme yaptı, fakat suyun kaynağı bulunamadı. Yeraltı sızıntısı olabilir diye uzman jeologlar da inceleme yaptı. Şu an suyun kaynağının ne olduğuna dair bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey yok. Su sızıntısının sebebini tespit etmek için Alman kazı ekibi ve ASKİ ortak bir çalışma yapıyor. 3 bilim insanından görüş istendi. İçme suyundan gelen bir kaçaktan mı diye 2 tane sondaj kuyusu açıldı ve suyun analizi yapıldı. Ancak su akıntısının bunlardan olmadığı tespit edildi. ASKİ’nin kapsamlı bir çalışma yapmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı. ASKİ yetkilileri ise, “Şu an sızıntının kaynağını tespit edemedik. Konuyla ilgili teknik çalışmalarımız devam ediyor” bilgisini verdi.

 

 

http://www.milliyet.com.tr/apollon-tapinagi-tehlikede-gundem-2784351/