Antarktika’dan dönen bilim adamı, topladığı örneklerden ilaç yapacak

Antarktika’dan dönen bilim adamı, topladığı örneklerden ilaç yapacak
1 Mayıs 2016 08:22

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gökhan Halıcı, yeryüzünde yaşam koşulları en zorlu kıta olarak bilinen Antarktika’ya giderek buradan 100 dolayında likenleşmiş mantar ve 15 civarında karayosunu türüne ait örnekleri topladı.

 

 

 

 

 

 

Doç. Dr. Halıcı, topladığı bu likenlerin ve kara yosunların örneklerini sınıflandırarak bilim dünyası için yeni türler tanımlamaya çalışacak, elde edeceği bileşiklerin ilaç özelliklerini araştırarak, ilaca dönüşmesini sağlayacak.

 

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün liderliğinde Türkiye’den 7 farklı üniversite ve TÜBİTAK kurumunda çalışan 13 bilim insanı, yeryüzünde yaşam koşulları en zorlu kıta olarak bilinen Antarktika’ya ilk kez ekip olarak bilimsel araştırmalar yapmak üzere gitti. 14 milyon kilometrekarelik bir alana sahip Antarktika’nın sadece yüzde 0.3’lük kısmı buz ile kaplı değil. Aralarında tıp doktorları, botanik bilimci, harita ve jeoloji mühendisleri ve deniz bilimleri uzmanları yer aldığı ekip, iklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlenme, denizel biyo çeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırma yaptı. Arjantin’in en güneyinde bulunan Ushuaia limanından yola çıkarak dalgaları ile meşhur Drake boğazından buzkıran gemi ile geçen Türk araştırmacılar, 2 Nisan’da Antarktika’ya ayakbastı. Galindez Adası’nda yer alan Ukrayna’ya ait Vernadsky Üssü ve civarında 50 millik alanda arazi çalışmaları ve gözlemler yapan bilim insanları aynı zamanda kıtada Türk bayrağını da dalgalandırdı.

 

ANTARTİKA’NIN BİTKİLERİ ERÜ’DE İLACA DÖNÜŞECEK

 

Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı, Antarktika’dan eli boş dönmedi. Doç. Dr. Halıcı, Antarktika’dan 100 civarında likenleşmiş mantar ve 15 civarında karayosunu türüne ait örnekler topladı. Doç. Dr. Halıcı, morfolojik ve moleküler yöntemler ile toplanan örneklerin sınıflandırılması, Antarktika’dan daha önce kayıt edilmeyen türlerin kıtadan ilk kez rapor edilmesine ve bilim dünyası için kıtadan yeni türler tanımlamaya çalışacak. Doç. Dr. Halıcı, ayrıca kıtaya özgü ve büyük talluslu türlerin biyolojik aktivitelerini çalışmak için de fazla miktarda örnek topladı. Doç. Dr. Halıcı, topladığı bu türlerden elde edilecek sekonder bileşiklerle Eczacılık Fakültesi ile ortak çalışma yürüterek, bu bitkilerin olası ilaç özelliklerini araştırarak, bunların ilaca dönüşmesini sağlayacak. Bilim adamı Doç.Dr Halıcı, “2 tıp doktoru, 1 jeolog, biyolog ve su ürünlerinden oluşan bilim adamları olarak Antartika’ya gittik. 15 gün süren bilimsel gezide bu kıtadaki 500’a yakın liken ve 2 çiçekli bitki için botanikçi olarak ben 100 likenleşmiş mantar ve kara yosunlarının örneklerini topladım. Bunları Erciyes Üniversitesinde moleküler olarak inceleyip, ilaca dönüştürme konusunda çalışma yapacağım. TUBİTAK destekli bu bilimsel gezide çeşitli üniversitelerden değerli bilim adamları kendi alanlarında çalışma yaptı” diye konuştu.

 

TÜRKİYE ANTARTİKA KONUSUNDAKİ ANLAŞMAYA TARAF 53 ÜLKE ARASINDA

 

Antarktika Antlaşması’na 1995 yılında taraf olan Türkiye, bu antlaşmaya taraf olan 53 ülkenin arasında yer alıyor. Antarktika’ya araştırma için giden Türk bilimsel araştırma ekibi ileride Antarktika’ya Türkiye’nin bir üs kurmayı tasarladı. Sınırsız bir tatlı su ve balıkçılık kaynağı barındıran kıtada, aynı zamanda sadece Weddell ve Ross denizlerinde yaklaşık olarak 50 milyar varil petrol rezervi olduğu dikkate alındığında Türkiye’nin kıtada bir üs kurması ve ileride kıta yönetiminde söz sahibi olmasının son derece önemli olduğu belirtildi.

 

 

Kaynak: Oktay ENSARİ/KAYSERİ, (DHA)