Antalya el değiştiriyor!  Muhittin Böcek 2-3 puan farkla önde!

Antalya el değiştiriyor! Muhittin Böcek 2-3 puan farkla önde!
25 Mart 2019 10:17

Antalya’da AKP’nin kan kaybı sürüyor. AKP’liler ‘Duygusallığı bırakıp mantıklı olmalıyız’ diyerek birbirini ikna etmeye çalışırken, anketlerde CHP adayı Muhittin Böcek’in 2-3 puan farkla önde görünüyor.

 

 

Antalya, Türkiye’nin siyasi yelpazesinin tüm renklerini taşıyan illerden biri. Meclis’te grubu bulunan partilerin sandalye dağılımı aynı ağırlıkta olmasa da her biri Antalya’da temsil ediliyor. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP milletvekillerinin bulunduğu kentteki iktidar-muhalefet bloklaşmasında terazi muhalefetten yana basıyor.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya göre, “Yerel seçimlerde el değiştirme olasılığı bulunan illerden biri de Antalya. 1 Kasım-24 Haziran arasında 5 puan kaybeden AK Parti’nin oylarının bu seçimde daha da eriyebileceği konuşuluyor. Ekonomik sorunların en çok sarstığı illerden biri olan turizm ve tarım kentinde kızgın ve kırgın AKP’liler birbirlerini, “Duygusallığı bırakıp mantıklı olmalıyız” sözleriyle ikna etmeye çalışıyor.”

 

 

İKİ İTTİFAKIN BÜYÜK YARIŞI

 

 

16 Nisan anayasa referandumunda yaklaşık yüzde 60 oranında “hayır” oyu ile dikkat çeken Antalya bu tutumunu 24 Haziran seçimlerinde de sürdürdü. Yeni sistemin ilk seçimlerinde Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’na 2 puan fark attı. Yüzde 7’lik HDP oyları da eklendiğinde Antalya’da muhalefetin öne çıktığı 55’e 45’lik bir tablo oluştu. Antalya bu seçime de ittifaklarla gidiyor. Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı mevcut belediye başkanı, eski milletvekili Menderes Türel. CHP-İYİ Parti işbirliğinde ise Antalyalıların yakından tanıdığı, 4 dönemdir Konyaaltı Belediyesi’ni yöneten Muhittin Böcek aday oldu. HDP de Antalya’daki büyük yarışa aday çıkarmayarak katıldı.

 
‘İNSANLAR KAMPLAŞMADAN RAHATSIZ’

 

 

Daha önce kentte belediye başkanlığı yapan, bugün İYİ Parti’nin Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’ya göre de Antalyalılar son seçimlerdeki tavrını bu seçimde de devam ettirecek. Subaşı bunun nedenlerini şöyle anlatıyor:

“İnsanlar burada kamplaşma ve kutuplaşmadan, bunu sürekli yeniden üreten siyasal üsluptan rahatsız. İkincisi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin taşınamaz olduğu, ekonomide, adalette, işlemeyen yasamada, yürümeyen bürokraside görüldü. Bu seçim genel seçim havasına da sokulduysa işte genel seçim. Vatandaş elindeki tek gücü kullanarak bir uyarı görevi yapacaktır.”

 
‘ÖZAL DA OY VERMEZSENİZ BAĞLARIM DEMİŞTİ’

 

 

1980 askeri darbesi sonrası uzun yıllar tek başına iktidar olan ANAP’ın ilk büyük oy düşüşü yaşadığı 1989 yerel seçimlerinde muhalefetten Antalya Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Subaşı bu seçimde de benzer bir tablo bekliyor. Subaşı o dönemi şöyle anlatıyor:

“1989’da, Özal döneminde Antalya’da seçimi kazandım. “Benden olmayana oy verirseniz elini kolunu bağlarım” denilen bir dönemdi. Ama ne oldu, neredeyse tüm illeri muhalefet partileri DYP, SHP aldı. Elimizi kolumuzu da bağlayamadı. Ben aynı uyarıyı bugün de bekliyorum. Uyarı olmazsa bugün şikayet edilen her şey ‘ne yapsak oy veriliyor’ mantığıyla daha da artarak devam eder.”

 
ANTALYA’DA 2 KIRILMA: TURİZM VE TARIM

 

 

Antalya’da kamuoyu araştırmaları yapan Ali Taş da kentteki tabloyu, “Türkiye’de ne oluyorsa Antalya’da da o oluyor. Genel politika bütün ağırlığı ile Antalya’da hissediliyor” diyerek anlatıyor.

Taş’a göre Antalya’nın iki kırılma noktası var. Birincisi turizm. 640 kilometre sahil bandında yaklaşık 5 bin otel var, ama bu otellerin katma değeri ne Antalya esnafına ne de Antalya ekonomisine yansıyor. Çünkü hepsi dahili sistem. Üstelik otellerin büyük çoğunluğunun yönetim yeri İstanbul, hatta yurt dışı. Otellerin gelirleri de buralara akıyor.

Antalya’daki ikinci kırılma noktası da tarım. Kentin Türkiye’yi besleyen illerden biri olduğuna dikkat çeken Taş, “Bugün patlıcan, biber, domates tartışmalarının birinci derece etkilendiği yer Antalya. Sebze-meyve artışlarındaki nedeni fırsatçılığa bağlayıp üreticiyi ve komisyoncuları hain gösterme politikası buraya çok olumsuz yansıdı. Çiftçiler rahatsız” dedi.

 

 

MUHİTTİN BÖCEK 2-3 PUAN FARKLA KAZANABİLİR

 

 

Özellikle bu iki unsura bakarak Antalya’da iktidarın gerileme eğilimi içinde olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Taş, “Bunun sinyali 24 Haziran’da verildi. AKP bir önceki seçime göre yüzde 5 eridi. Bugün de oyuna ek yapamadığını görüyoruz. Soru, AK Parti erimeyi durdurabilecek mi? Bunu yaparsa başarı olur” dedi. Taş’a göre kamuoyu araştırmalarında CHP-İYİ Parti adayı Böcek 2-3 puan farkla seçimi alabilir.

 
SEÇİME 5 KALA TÜREL KESENİN AĞZINI AÇTI!

 

 

İktidar blokunun ülke genelinde “beka” söylemi ile sürdürdüğü seçim kampanyasında Antalya da diğer illerden farklı olarak adayların vaatler yarışı içinde olması dikkat çekiyor. Kenti 1 dönem CHP arası dışında 10 yıl yönetmiş olan mevcut belediye başkanı Menderes Türel kesenin ağzını açmış görünüyor. 20 milyar lira yatırım bedelli 359 proje ile 70 bin kişiye iş, kooperatiflere kayıtlı çiftçilere bedava elektrik, 30 bin öğrenciye burs, 30 bin ihtiyaç sahibine sosyal yardım kartı, 5 bin emekçiye sosyal konut, ev hanımlarına mikro kredi vaat eden Türel seçime kısa bir süre kala da bunlara şehir içi ulaşımın belli saatlerde ücretsiz olmasını ve su tüketiminin bir kısmının ücretsiz yapılmasını ekledi. Kentteki bilboardları süsleyen vaatler “Türel zor durumda” yorumlarına yol açıyor.

 
BÖCEK: GÖNÜLLERE İTTİFAK OLMUŞUZ

 

 

Seçime sayılı günler kala ziyaret ettiğimiz kentte Cumhur İttifakı Adayı Menderes Türel ile sonradan değiştiği ifade edilen yoğun programı nedeniyle görüşemedik. CHP-İYİ Parti ittifakı adayı Muhittin Böcek ise iddialı. Sadece projeleri anlatarak çok samimi bir kampanya yürüttüklerini dile getiren Böcek sahadaki izlenimini şöyle aktarıyor:

“Biz ittifakla seçime giriyoruz ama asıl gönüllere ittifak olmuşuz. Çok büyük bir ilgi ve alaka var. Kimsenin oyuna ipotek koyamayız ama nasip olursa bir hafta sonra Antalya’mız, sevgili hemşehrilerimiz bu yetkiyi bize verecek. Bunu sahada görüyoruz.”

Köylünün umudunu yitirdiğini, insanların yoksullaştığını, bir de üstüne kamplaştırıldığını anlatan Böcek, “Üreticisi ile komisyoncusu ile kavgalı bir iktidar olur mu?” diye soruyor. “Ben, sen yok, biz varız. Biz, birlikte yaparız” sloganıyla çalışan Böcek, en büyük projelerinin çocukların, gençlerin geleceğe umutla bakacağı, kadınların yüzünün güldüğü, hiç kimsenin ötekileştirilmediği, sağlıklı, huzurlu, barış içinde yaşam olduğunu anlatıyor.

 
5 YILDIR NEDEN YAPMADIN?

 

 

AK Parti’de büyük bir telaş olduğunu söyleyen Böcek, seçime kısa bir süre kala Türel’in ücretsiz otobüs, su gibi vaatleri için “Bu nasıl bir şey! 5 yıldır neden yapmadın. Elinden alan mı vardı. Bu vaatleri millet yemez. Bir vaat seçime 1 hafta kala böyle sunuluyorsa sıkıntı var demektir. Vatandaş neden daha önce yapmadın, diye soruyor. Allah’ın izni, milletin desteği ile gümbür gümbür geliyoruz” dedi.

 
‘AKP’DE DUYGUSALLIĞI BIRAKIP MANTIKLI DAVRANMALIYIZ’

 

 

2014 seçimlerinde 2 puan farkla AK Partili Menderes Türel’in CHP’den aldığı Antalya’da 5 yılda tablo değişmiş görünüyor. Referandumda farkla “hayır” diyen kentte 24 Haziran’da AK Parti 5 puan kaybetti. AK Parti seçim bürosunda konuştuğumuz partililer de bu erimeyi doğruluyor. Üreten bir şehir olarak, yaşanan ekonomik sorunların da en çok hissedildiği kentte AK Partililerin güvencesi adayları. Menderes Türel’in yaptığı hizmetler ve vizyonunun arkasında olduklarını söyleyen partililer çok açık, “Ekonomik sorunlar çok büyük ama Menderes Türel hizmet üreten, sevilen biri. Rüştünü ispatladı. Parti seçime girse eski oyunu alamaz ama Türel alacak, almalı. Eğer Türel kazanırsa AK Parti’ye rağmen kazanacak. Sıkıntı çok ama duygusallığı bırakıp mantıklı davranmalıyız. Menderes bir dönem daha yapmalı” diyor.