Ankara’ya değil ‘Cemaat’e ulaşım’ planı: AUAP 2038

Ankara’ya değil ‘Cemaat’e ulaşım’ planı: AUAP 2038
2 Ağustos 2015 09:31

Ankara ulaşım ana planı 2038 çalışması hakkında yaptığımız haberlerden sonra haber merkezimize gelen bilgiler; Gazi üniversitesi Rektörlüğü açısından skandal boyutu gözler önüne serdi. Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber, 2014 yılının başında Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’e teslim edilmesi gereken ulaşım planını geciktirerek pürüz yarattı.

 

 

 

Toplumsalses/ANKARA-2013 yılı başında başlayan ulaşım ana fiziki plan çalışması bir cemaat operasyonu ile ehil bir kadronun elinden alındı. Cemaatte yakın bir isim olan Gazi Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Dr. Metin Şenbil’in Rektörlüğe tavsiyesi üzerine mesleği işletmecilik olan Hülagü Kaplan başkanlığında yeni bir ekip kuruldu.

 

 

AUAP 2038 PROJESİ GÖKÇEK’TEN KOPARILDI

 

 

AUAP 2038’in Gökçek ile bağlantıları 2014 yılı ve sonrasında kopartıldı. Bölüm akademisyenleri Rektörlük baskısı altında bırakılarak, kurulan AUAP üniversite planlama ofisine kadro karşılığı eleman çekildi. Şehir plancıları odası bir yönetim kurulu üyesini çalışmada görevlendirdi.

 

 

Haberimizde yer alan ve bölüm başkanlığınca da kamuoyu ile paylaşılan 2013 Yılı bölüm kurulu kararı sonrasında, akademisyenler arasındaki çalışmanın yöntemine analizlerine ve çalışmanın içeriğine yönelik tartışmalar başladı.

 

 

Çalışmanın üniversite ciddiyeti açısından notere belgelettirilmesi gerektiği ifade edildi.

 

 

Metin Şenbil’in (daha sonra Rektör tarafından bölüm başkanlığına atandı) muhalif personele mobbing yaptığı ve Rektörlüğe hedef gösterdiği biliniyor.

 

 

Süreçte bazı akademisyenler akademik mobbinge maruz bırakılarak üniversiten ayrılmak zorunda bırakıldığı, CHP Genel başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun Başbakan’a sorduğu soru önergesinde netleşti.

 

 

Sonrasında, Mimarlar odasının Ankara şube başkanlıklarından üniversiteye arka çıkmaları istendi. Bu nedenle, Mimarlar odası başkanı hakkında “ihanet odası” başlıklı Star gazetesine verdiği röportajla tanınan Mahmut Özbay dekanlık görevinden alındı. Yerine bir kadın mimar (Zeynep Uludağ) atanarak imaj tazelendi.

 

 

MİMARLAR ODASI BAŞKANI İLE GİZLİ TOPLANTI

 

 

Daha sonrasında 29.07.2015 tarihinde Rektör Süleyman Büyükberber’in bilgisi dâhilinde Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Candan Karakuş ile yeni Dekan Zeynep Uludağ himayesinde fakülte hocaları ile bir gizli toplantı gerçekleştirildi. Ancak akademisyenlerin çoğu, bu oyunu görerek bu davete icabet etmedi. Sonuçta çalışma başarısızlığa mahkûm edilerek yılan hikâyesine döndü. Sorular ve onlarca iddia cevapsız bırakıldı.

 

 

Topçu Kışlası projesinde de imzası bulunan Metin Şenbil’in Rektör’e hitaben AUAP 2038’e muhalif hocaları Rektör’e hedef gösteren e-postası:

 

 

Sayın Hocalarım,

(cc: Gazi Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Gazi Üniv. Rektör Yrd. ve Mimarlık Fak. Dekan Yrd. Sn. Prof. Dr. Mahmut Özbay; Sn. Prof. Dr. Gediz Urak, ŞBP eski bölüm başkanı, Gazi Mobbing Ofisi)

Sn. Doç. Dr. Ebru Vesile Öcalır ve Prof. Dr. Şule Karaaslan’ın 08.04.2013 tarihli bölüm kurulumuzda Gazi Üniversitesi’nce yapılmakta olan ve üniversite hükmi şahsiyeti bünyesinde kurulmuş birimlerde görev almış olmamazı daha önce bu planın alınış ve yapılış tarzına olan itirazlarımızı dile getirerek yaptıkları”mesnetsiz suçlamalar” karşısında gerek kurumum Gazi Üniversitesi gerekse de şahsım adına büyük üzüntü duymuş bulunmaktayım. Doç. Dr. Nilgün Görer Tamer’in de tarafımıza yapılan “mesmetsiz suçlamalara katılmasına neden olan konu ile alınmış bölüm kurulu kararını (29.11.2013 tarih ve 2011-2012 no.lu toplantı) gerek bölüm kurulu üyeleri gerekse de üniversitemiz ve fakültemiz yöneticileri nezdinde ekli olarak paylaşıyorum.Yukarıda ismi geçen Prof. Dr. Karaslan, Doç. Dr. Görer Tamer ve Doç. Dr. Öcalır’ın da şerhsiz imza koydukları Bölüm Kurulu kararı aynen şu şekildedir:

“Gündem 10: Bölümümüzde rektörlükçe görevlendirilmiş olan Doç. Dr. Ebru Vesile Öcalır’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden almış olduğu ‘Ankara’nın Ulaşım Planlaması Projesi’ ile ilgili bazı sorular yöneltilmiş, projenin alınışı ve yönetilme esas ve yöntemleri ile ilgili bölüm Başkanlığı’nın ve diğer öğretim elemanlarının hiç bir ilgisinin ve ilgisinin bulunmadığı açıkça belirtilmiştir.”

 

 

Bölüm kurulu kararında geçen ana noktaları şu şekilde açalabilir:

 

 

1. Bölüm kurulunda Doç. Dr. Ebru Vesile Öcalır’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bir proje aldığı kendi yaptığı açıklama ile sabittir,

2. Projenin alınış ve yürütülüş biçimi hakkında bölümümüze daha önceden hiç bir açıklama yapılmadığı sabit olmuştur,

3. Projenin nasıl yürütüleceği konusunda ortada hiç bir bilginin olmadığı açıktır,

4. Bu hali ile bölümümüzün ve öğretim üyelerimizin Doç. Dr. Ebru Vesile Öcalır’ın almış olduğu ulaşım planı projesi ile ilgisinin kurulamayacağı yukarıdaki üç maddeden anlaşılmaktadır.

08.04.2013 tarihinde yapılan bölüm kurulunda, “şu aşamada büyük bir fedakarlıkla üniversitemiz hükmi şahsiyeti altında yürütülen çalışmalara olan muhalefeti açıkça ortaya koyan” açıklamaların ne kadar kıymetsiz olduğu anlaşılmaktadır.Tarafıma yöneltilmeye çalışılan ve uzmanlık alanımda yapmış olduğum her türlü açıklamanın bir öğretim üyesi olarak arkasında olduğumu açıkça ifade etmeliyim. Bir kişi ile özdeşleştirilmeye çalışılan bir ulaşım ana planının üniversitemize ne kadar zarar verdiği açık iken,tarafıma “planlı, programlı yapılmaya çalışılan mesnetsiz suçlamaların” gerek yönetimimiz gerekse de siz değerli bölüm kurulu üyelerinin takdirine bırakıyorum. Şu aşamada vermiş olduğumuz mesaiye bile etkilemeye yönelik olduğunu düşündüğüm bu davranışların artık bir son bulmasını arzu ediyorum.

Saygılarımla arz ettim.

Doç. Dr. Metin Şenbil.

 

 

İŞTE CEMAAT OPERASYONUNUN BELGESİ

 
1

 

 

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun 14.05.2015 tarihli Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verdiği soru önergesinde şunlar yer alıyor:

 

 

1- Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’nce 2 sene önce Ankara Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan bir protokolle Mimarlık Fakültesi bünyesinde yapılan Ankara’nın Ulaşım Planı 2038 adındaki Çevre Düzeni Planı hakkında Üniversite planlama ofisinin bilgi vermemesinin sebebi nedir? Oluşturulan internet sayfasında yayınlandığı iddia edilen analiz kitapları neden kamuoyu ve meslek odaları ile paylaşılmamıştır?

 

 

2- Konu ile ilgili açılan soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti nedir?

 

 

3- Baskıya maruz kalıp, üniversite içinde çalışma özgürlüğü ihlal edilen ve sosyal ilişkileri zedeleyen kaç öğretim elemanı anılan fakülteden ayrılmış ya da birim değiştirmek için yönetime dilek vermiştir?

 

 

4- Açılan soruşturmalar ile personel üzerinde bir tür mobbing yapılmaya çalışıldığı iddiası doğru mudur?

 

 

5- Bölüm kurallarında AUAP 2038 Projesinde akademik personel çalıştırmaya yönelik olarak, bir oylama yapılarak personelin isim listelerinin altına imza atmaları istendiği doğru mudur?

 

 

6- Hakkında ”mobbing” ile ilgili şikayet olan kaç kişi son 2 sene içinde idarecilik görevine yükseltilmiştir?

 

 

Toplumsalses