Ankara’nın sokak isimlerinde diplomatik değişim!

Ankara’nın sokak isimlerinde diplomatik değişim!
5 Mart 2018 14:29

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 1951 yılından beri adı Kader Sokak olan Gaziosmanpaşa’daki sokağın ismini değiştirdi. Finlandiya Büyükelçiliği’nin de yer aldığı sokağın ismi ‘Beyaz Zambaklar Sokağı’ oldu. Sokağın değişiklik talebinin Finlandiya Büyükelçiliği’nden geldiğini belirten sokak sakinleri, imza toplayarak Büyükelçiliğe iletti ve sokaklarının isminin tekrar ‘Kader’ olmasını istedi.

 

 

Yavuz Alatan / Sözcü

 

 

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Kader Sokak’ın isminin “Beyaz Zambaklar” olarak değiştirilmesini kararlaştırdı. Sokağın ismi değişti ve yeni tabela takıldı. İsim değişikliği talebinin Finlandiya Büyükelçiliği’nden geldiğini öğrenen Kader Sokak sakinleri, Büyükelçi Palvi Kairamo’ya bir mektup yazdı ve sokaklarının isminin tekrar “Kader” yapılmasını istedi.

 
SAKİNLER KARŞI ÇIKIYOR

 

 

Büyükelçiliğe gönderilen mektupta, “Elçiliğinizin sokak sakinlerinin onayına ve düşüncelerine başvurmaksızın, yerel yetkililer nezdinde yürüttüğü ve diplomasi kurallarına uymayan bu tek taraflı dayatmayı şaşkınlık ve üzüntüyle karşılamaktayız. Bu uygulama, 67 yıllık Kader Sokak sakinleri ve onlarca işyerine maddi yük getirecektir. Yaşanmışlıklarımız ve anılarımızla yoğurulmuş Kader Sokağımız, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne komşu konumuyla başkentimizin ‘Kader’ine şahitlik etmiş, ismiyle de korunması gereken özgün bir değerdir. Finlandiya Cumhuriyeti’nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde kurgulanan bu girişimin, Atatürk ile devletiniz arasında gelişmiş olan dostane ilişkilere bir gönderme niteliğinde olduğunu bilmekle birlikte, bu dostluğun daha uygun yöntemlerle anılmasını talep ediyoruz” denildi.

Sokağa yeni isim verilirken, Rus Yazar Grigory Petrov’un Finlandiya’nın kuruluşunu ve fakir, zayıf ve baskı altındaki bir ülkenin, ulusal kültürüne sahip çıkarak ve halkını her aşamada eğitip doğru yönlendirerek nasıl kısa sürede “Bataklıklar Ülkesi” olmaktan çıkarılıp “Beyaz Zambaklar Ülkesi” olduğunu anlatan “Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde” kitabının isminden esinlenildi.