Ankara’nın Matruşka Şirketleri!

Ankara’nın Matruşka Şirketleri!
24 Ağustos 2019 09:58

Yolsuzluk veyahut araştırma dosyaları yazmak çok meşakkatli iştir. Bazen 1 saat bazen günlerce araştırmak gerekiyor. Araştırma sırasında da birbirinden ilginç durumlar ortaya çıkıyor.

 

 

Murat Ağırel/ Yeniçağ

 

 

Bir ihaleyi araştırıp sahiplerine bakarken aradaki bir bağdan başka şirketler ve başka olaylara ulaşabiliyorsunuz.

Bugün sizlere anlatacağım tam da böyle bir durum. Tamamen bir ihale araştırması yaparken tesadüfi bir adres benzerliği ve sonrasında yaşananlar. Tabii soruşturmacı gazetecilik yaptığımız içinde hemen neden ne zaman niçin gibi sorular peşi sıra geliyor.

Bahsedeceğim olay yine Ankara’da meydana gelmiş.

Anlatayım.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin görevden alınan başkanı Melih Gökçek dönemi ile ilgili bir ihaleyi araştırırken gözüme bir adres takıldı.

Söğütözü Mahallesi Söğütözü Caddesi A-Blok Apt.No:2 A/9 Çankaya Ankara… Bu adres Koç İkiz Kuleler olarak gözüküyor.

Ticaret Sicil Gazetesi verilerine göre burada ikamet eden firma Şura Elektrik İnşaat Taah. Tic. A.Ş. Sahibi Emre Fırat gözüküyor. Şura İnşaat bu adrese 2019 yılında taşınmış.

Aynı adreste gözüken bir diğer firma ise Medyatek Prodüksiyon Tic. Ltd. Şti.. Bu firmanın sahibi de Eray Altıncı gözüküyor. Bu firma da 2018 tarihinde bu adrese taşınmış.

Acaba hani firma sahipleri masrafları azaltmak için aynı adrese mi taşındı diye düşündüm. Olabilirya. Arkadaşlardır. Gideleri düşürmek için yapmış olabilirler. Veyahut günlük kiralanan ofislerden mi acaba dedim.

Ancak şirketlerin adreslerinin aynı blokta aynı apartman numarasında olmalarını anlarım ancak aynı dairede olmalarını bir türlü anlayamadım. Bu yüzden firmaları aradım. Şura Elektrik’in internette bulunan telefonuna cevap veren yok. Medyatek hakkında internette bulunan telefon mali müşavirine ait. Oradan başka bir numara aldım Medyatek firmasına ulaştım. Telefonda konuştuğum hanımefendi firma yetkilisinin olmadığını söyledi. ‘Adres Koç İkiz Kuleler mi?’ dedim, ‘Ben bilmiyorum’ dedi.

Siz şu anda Medyatek adına telefonu cevaplamıyor musunuz? Nasıl adresi bilmezsiniz ki dedim.

‘Ben yetkili değilim. 1 saat sonra arayın ama benim bulunduğum adres farklı, işler başka yerden takip ediliyor’ dedi.

Firmalar ne işler yapıyor diye araştırmaya başladım. Adresleri, telefonları, web adresleri dahi olmayan bu şirketler ihaleler alıp yapmışlar.

Şura Elektrik İnş. Taah. Tic. A.ş. Türkiye Elektrik İletişim A.Ş. Genel Müdürlüğü’nden. 2018/594457-2018/439405-2018/432812-2019/43579 numaraları ile toplamda 68 milyon 522 bin TL lik 4 ihale almış. İhale konuları elektrik tesis işleri.

Medyatek Prodüksiyon ise 2012-2018 yılları arasında 12’si TRT olmak üzere Ankara Göğüs Hastalıkları Hastanesi, MTA Genel Müdürlüğü, ASKİ, Etimesgut Belediyesi olmak üzere toplamda 45 milyon 893 bin TL değerinde 16 ihale almış. İhalelerin konusu personel  istihdamı.

Tabii ki her firma ihalelere girip alabilir. Benim dikkatimi çeken durum ise aynı binada aynı kapı numarasında farklı sahipleri bulunan firmalar. Yukarıda bahsettiğim gibi ekonomik sıkıntılı bir durum da var gibi görünmüyor. İhale rakamlarını okudunuz. Araştırmaya devam edince daha da sıkıntılı bir durum ortaya çıktı. Çünkü aynı apartman aynı kapı numarası ve aynı dairede Şura Elektrik ve Medyatek haricinde 10 firma daha var.

Evet evet 10 farklı firma daha var. Hepsinin sahipleri farklı.

Ankara Alışveriş Merkezi A.Ş., Adagrup Alüminyum Cephe Tic. Ltd. Şti, Alfa Elektro metal Sanayi Tic. Ltd. Şti, Belgin Arslan kozmetik San. Tic. Ltd. Şti, Mcon Proje Ltd. Şti, Prkreatif Dijital, ERV Tarım, Gümüşdere Madencilik, Petrong Mühendislik, Degol Çevre Mühendisliği…

Bu adreslerin olduğu günlük adres gösterilen ofisler mi?

Yoksa bu konuyu sormak için aradığım ticaret odası yetkilisinim söylediği gibi Ticaret Odası seçimlerini etkilemek için bir girişim mi (ben pek ihtimal vermedim) yoksa başka bir mali müşavir arkadaşımın belirttiği gibi fatura firmaları mı? Bilmiyorum.

Ancak ortada böyle bir durum söz konusu takdir sizlerin!..

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ankaranin-matruska-sirketleri-53015yy.htm