Ankara’da konuşulan son ittifak senaryoları!

Ankara’da konuşulan son ittifak senaryoları!
31 Ağustos 2020 14:02

İktidar cephesinden her ne kadar “seçim 2023 yılında yapılacak” açıklamaları gelse de muhalefet partileri bir yönetememe krizine eşlik eden ekonomik sorunların erken seçim getireceği görüşünde. 2021 yılına dair erken seçim olasılıkları konuşulurken yeni partilerin siyaset sahnesine girişiyle ittifakların nasıl şekilleneceği ve cumhurbaşkanı adayına dair de senaryolar dile getirilmeye başlandı. Cumhurbaşkanı adayı konusunda muhalefette iki ayrı görüş var.

 

 

Bunlardan biri 2018 seçimlerinde olduğu gibi tüm partilerin kendi adayı ile yarışa katılması gerektiği. Bunu savunanlar, “Birinci turda ne kadar çok alternatif aday çıkarsa o kadar iyi. İki turlu seçimlerde hedef rakibini ilk turda yüzde 50’nin üzerine çıkarmamak olmamalı. Gazete Duvar’da yer alan habere göre her aday ilk turda kutuplaştırma yaratacak söylemlerden kaçınarak alabileceği en yüksek oyu almaya çalışmalı. Adaylar seçilirken 2. turda farklı kesimlerin de üzerinde ittifak kurabileceği kişiler olmasına dikkat edilmeli” diyor.

 

İkinci görüşe göre ise önümüzdeki seçimde Millet İttifakı ortak bir cumhurbaşkanı adayı ile yarışa katılmalı. 2018 taktiğinin tutmadığını savunanlar bu görüş doğrultusunda ortak adayı savunuyor. Bu adayın da partilerin kendi içlerinde istişareleri ve temelde yapılacak kamuoyu araştırmaları ve anketlerin sonucuna göre belirlenmesi gerektiği ifade ediliyor. İlk turda Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ve HDP’nin ayrı çıkaracağı adaylarla seçimlerin ikinci tura bırakılabileceği hesaplanıyor.

 

Meclis seçimleri için de farklı ittifak senaryoları var. Mevcut CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan Millet İttifakı’nın yeni kurulan Gelecek ve DEVA Partileri ile genişlemesi yüksek ihtimal. Ancak İYİ Parti öncülüğünde sağda 3. ittifak da gündemden çıkmış değil. Ancak bu konuda atılacak adımların seçim kanununda yapılacak olası değişikliklere göre değişebileceği ifade ediliyor. Muhalefet partilerinde kurulacak ittifaklar, belirlenecek adaylar konusunda farklı görüşler olsa da üzerinde kendiliğinden mutabakata varılmış tek bir bakış açısı var. O da bu dönemin fedakarlık dönemi olduğu, kişisel hedef ve hırslarla değişim isteyen toplumun umudunun suya düşürülemeyeceği. En son cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini söyleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Cumhurbaşkanı olacağım diye Türkiye’nin geleceği ile oynamayacağım” sözleri de muhalefet bakış açısının göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor.