Ankara ve Adana’da öğrenciler seçeneksiz

Ankara ve Adana’da öğrenciler seçeneksiz
21 Mayıs 2018 10:50

1 milyon öğrencinin gireceği sınav için belirlenen ‘nitelikli’ okulların Ankara, İzmir ve Adana’daki durumunu mercek altına aldık. Ankara’da 14, Adana’da ise 9 ilçede ‘nitelikli’ okul yok.

 

 

Mustafa Mert Bildircin / Birgün

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2 Haziran’da gerçekleştireceği liselere giriş sınavıyla öğrenci alacak okulların büyük bölümü imam hatip ve meslek liseleri arasından belirlendi. Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin kılavuza göre, belirlenen bin 367 ‘nitelikli’ okulun 297’sini imam hatip liseleri, 449’unu ise meslek liseleri oluşturdu. Nitelikli tarif edilen fen lisesi sayısı 302 olurken 93 sosyal bilimler lisesi ve 226 Anadolu Lisesi bu kapsama alındı. Velilerin ve öğrencilerin tercihinin akademik eğitim veren liselerden yana olmasına karşın öğrenciler birçok ilde imam hatip ya da meslek liselerine mahkûm edilerek seçeneksiz bırakıldı.

 

 

14 ilçede nitelikli Anadolu lisesi yok

 
Ankara’da 82 lise sınavla öğrenci alacak. Bu okulların 50’sini imam hatipler ve meslek liseleri oluşturacak. Anadolu lisesine gitmek isteyen öğrenciler, nitelikli 16 Anadolu lisesine girmek için yarışacak. Fen lisesine sınavla yerleşmek isteyenlere 14, sosyal bilimler liselerine sınavla yerleşmek isteyen öğrencilere ise yalnızca 4 seçenek sunulacak. 25 ilçesi bulunan Ankara’da 5 ilçede “nitelikli” okul bulunmayacak. Ankara’da sınavla öğrenci alacak okulların toplam kontenjanı 8 bin 220 olacak.

 

 

Evinin yakınında, nitelikli tarif edilen okul bulunmayan öğrencilerin tercih etmek zorunda kalacağı pansiyonlu okul sayısı 32 olacak. Bu okullardan 21’i karma pansiyon seçeneğine sahipken altı okul yalnızca kız, beş okul ise yalnızca erkek öğrencilere konaklama imkânı sunacak. Taşımalı eğitim koşullarının pahalı ve yetersiz olması itibarıyla pansiyon seçeneği bulunan Anadolu liseleri için öğrencilere sunulan seçenek sadece iki olacak. Ankara’da sınavla öğrenci alacak okullar arasında pansiyonu olan Gazi Anadolu Lisesi ve Fethiye Kemal Mumcu Anadolu Lisesi dışında okul bulunmayacak. Buna karşın toplam 10 imam hatip lisesinde pansiyon seçeneği bulunacak.

 
Ankara’nın en büyük ilçelerinden Altındağ’da sadece bir Anadolu lisesi sınavla öğrenci alacak. Ankara Lisesi’nin kontenjanı 150 olacak. İlçede sınavla öğrenci alacak iki imam hatip lisesinin toplam kontenjanı ise 270 olacak. Altındağ’da “nitelikli” kapsamına alınan beş meslek lisesi, kılavuzda ağırlığı oluşturacak. Başkentin bir diğer kalabalık ilçesi olan Mamak’ta da tablo farklı olmayacak. İlçedeki öğrencilere sadece bir Anadolu lisesi seçeneği sunulacak. Kılavuza beş okulla giren Mamak’ta dört okul meslek lisesi olacak. Ankara’daki öğrenciler için 14 ilçede sınavla yerleşebilecekleri bir Anadolu lisesi bulunmayacak.

 

Adana’da 9 ilçede‘nitelikli’ okul yok

 
Adana’da ise 36 okul sınavla öğrenci alacak. Bu okulların dördü imam hatip, 15’i meslek lisesi olacak. Dokuz ilçede “nitelikli” okul bulunmayacak. Kılavuza dahil edilen okulların toplam kontenjanı 3 bin 570 olacak.

 

Süleymancılar’a ait öğrenci yurdunda 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği facianın adresi olan Aladağ ilçesindeki hiçbir okul sınavla öğrenci almayacak. Faciada çocuklarını kaybeden Aladağlı ailelerin feryatlarına karşın MEB, ilçedeki öğrencilere evlerinin yakınında “nitelikli” okul göstermeyecek. Sınavla ilk yüzde 10’luk dilime giren öğrencilerin kayıt yaptırabilecekleri en yakın okul, Aladağ’a 62 kilometre uzaktaki Kozan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olacak.
Adana’da sınavla öğrenci alacak hiçbir Anadolu lisesinde pansiyon seçeneği bulunmayacak. Buna karşın “nitelikli” iki imam hatip ve dört meslek lisesinde pansiyon yer alacak. Sınavla öğrenci alacak imam hatip liselerinin toplam kontenjanı 570 olacak. 660 kontenjan ise meslek liseleri için ayrılacak. Böylelikle “nitelikli” okullara ayrılan kontenjanın 3’te 1’ini imam hatip ve meslek liseleri oluşturacak. Kılavuzda yer alan 36 okuldan dördünde karma eğitim imkânı bulunmayacak.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/ankara-ve-adana-da-ogrenciler-seceneksiz-216634.html