‘Ankara Sular İdaresi gözden kaçırılıyor, malları talan edilmiş’

‘Ankara Sular İdaresi gözden kaçırılıyor, malları talan edilmiş’
6 Eylül 2019 09:57

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte kendinden önce belediyede yapılan usulsüz uygulamalara ilişkin yaptığı araştırmaları kaleme almaya devam ediyor. Öztürk, AVM’lerde ölçümlerin başlatıldığı, daha önce yapılan ihalelerin incelendiği Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Ankara Sular İdaresi’ne (ASKİ) dikkatin çekişmesi gerektiğini söyledi. “ASKİ gözden kaçırılıyor” diyen Öztürk, “Biliniz ki ASKİ’nin malları talan edilmiş. Yakında yankısını duyarsınız” diye yazdı.

 

 

Saygı Öztürk’ün, “Eee… Şimdi ne olacak?” başlığıyla yayımlanan yazısı şöyle:

 

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yaptırdığı araştırmalarda gördü ki her şeyde bir yolsuzluk, usulsüzlük var. Bunların bir çırpıda bitmesi, önlenmesi de kolay olmayacak gibi gözüküyor. Güçlü isimler Büyükşehir Belediyesi’nde ellerinde klasörlerle sıkça görülür oldu. Onlar haklılığını, belediye yetkilileri ise haksızlığı anlatmaya çalışıyor. Anlaşılıyor ki bir çok konu yine adliyelik olacak.

Ankara’daki bütün alış-veriş merkezlerinin (AVM) ölçümleri yaptırılıyor. Çünkü, ruhsatında örneğin 30 bin metrekarelik alan belirtilmesine karşın, bakıyorsunuz babalar 35-40 bin metrekareye çıkarmışlar. Ölçümler tamamlandıktan sonra AVM’cilere önemli miktarda para cezaları geliyor. Direnen olursa, belediyenin yıkma yetkisi de var. Bu saatten sonra yıkım kolay olmayacağına göre, para cezalarına razı olacaklar. Mansur Beyin işi zor.

 
İhaleler şeffaflaşınca?

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 -2018 yılları arasında 7 kez asfalt ihalesi yapılmış. Bu ihalelerden 6’sını Söğüt İnşaat kazanmış, bir kez de davetiye usulüyle İntaş firmasına 90 milyon liralık asfalt işi verilmiş. Geçen ay yapılan 404 milyon liralık ihaleye 19 firma katıldı. İhale, yüzde 39 kırım yapan Tuğra İnşaatta kaldı. Tuğra inşaatın büyük ortağı ve genel müdürü, aynı zamanda Söğüt İnşaatın da en yetkili ismi ve firma sahibinin de yakın akrabası.

7 ihaleyi incelediğimizde ihale bedeli yüksek olanlarda daha çok kırım yapılması gerekirken, ihale bedeli düşük olanlarda kırımın yüksekliği dikkat çekiyor. Mansur Yavaş, asfalt ihalesini incelettirdi. Kendisine bilgi de aktarıldı. Sonunda denildi ki, “Daha önce ihaleyi kazanan firma, şimdi de örneğin en az teklif veriyor ve kazanıyorsa, ona vermemek için de gerekçeniz olması gerekir. En düşük teklifi, Söğüt inşaatın yöneticisinin firması verdiyse, ihale ona da verilir. Bizim yapacağımız şeffaf ihale, etkili denetim olmalı. Şeffaf ihalelerle belediye önemli ölçüde tasarruf sağlıyor.”

Daha önce asfalt malzemesi bitümün tahlili Söğüt İnşaatta yapılırken, artık o tahlili de belediye yapacak. Böylece, her şeyi firmaya bırakmayacak. Söğüt inşaata para yerine yıllarca kıymetli arsalar ucuz fiyattan verildi. Şimdi, alacaklarına karşı arsa verilecekse de değerinde satışı yapılacak.

Biz bunları konuşurken, asıl Ankara Sular İdaresi (ASKİ) gözden kaçırılıyor. Biliniz ki ASKİ’nin malları talan edilmiş. Yakında yankısını duyarsınız.

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/saygi-ozturk/eee-simdi-ne-olacak-5319321/