Ankara Barosu: Mezun sayısı artıyor, nitelik düşüyor; avukatlık sınavı ivedi olarak getirilmeli

Ankara Barosu: Mezun sayısı artıyor, nitelik düşüyor; avukatlık sınavı ivedi olarak getirilmeli
8 Nisan 2018 10:23

Türkiye Barolar Birliği’nin verilerine göre 2016’da avukat sayısı 100 bin 461’di. 2015’te bu sayı 93 bin 573’tü. Yani avukat sayısı bir yılda yaklaşık yüzde 10’luk artış gösterdi. Avukatlar, sayıdaki artışın savunmanın kronikleşen sorunlarına, iş bulabilmek, sosyal haklardan faydalanabilmek gibi yeni sorunların eklenmesi anlamına geldiğini söyledi. Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Erinç Sağkan, “Sürekli ve yeterli altyapı olmadan açılan hukuk fakültelerinde mezun sayısı artarken hukuk eğitiminin kalitesi ve niteliği düşüyor. Avukatlık sınavının ivedi olarak getirilmesi gerekli” dedi.

 

 

Hürriyet’ten Banu Şen’in haberi şöyle:

 

 

İşçi avukatlar haklarının peşinde

 

 

Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Erinç Sağkan, genç avukatların önemli bir kesiminin, ucu açık mesai saatleriyle, sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatırılarak, düşük ücretlerle, görev tanımı olmaksızın çalıştığını belirterek, ‘işçi avukatların’ sorunlarını çok çarpıcı örneklerle şöyle dile getiriyor:

 
“Yok artık’ dedirtebilir”

 

 

“Patronlarından gördükleri muamele, klasikleşmiş meslek ilkelerini hiçe sayıyor. Örneğin, pek çok ofiste işçi avukatlardan avukatlık mesleğiyle bağdaşmayan birtakım işler yapmaları isteniyor. Ve bunların arasında patronunun şahsi faturalarını ödemek, şahsi sunumlarını hazırlamak, şahsi yazışmalarını yapmak, müvekkillere çay getirip götürmek, muhasebe kayıtlarını tutmak, ofis temizliğini yapmak, bulaşıkları yıkamak, ofisteki teknik problemlere çözüm bulmak var… Bu saydıklarımız ‘yok artık’ dedirtebilir; ancak ‘işçi avukatlık’ olgusu tam da bu gerçeklerden doğuyor. Ve mantar gibi türeyen hukuk fakülteleri, mesleğin piyasalaşması, ticarileşmesi; mesleği bağımsız ifa etmeyi zorlaştırıyor.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/soz-savunmanin-40798049