Ankapark’ı ihaleye açtılar

Ankapark’ı ihaleye açtılar
2 Haziran 2018 13:22

Ankara Büyükşehir Belediyesi Melih Gökçek tarafından bugüne kadar 1.6 milyar liradan fazla para harcanan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisindeki Ankapark’ı 765 milyon 600 bin lira muhammen bedelle ihaleye açtı. İhale bu bedelle sonuçlanırsa devasa Ankapark’ı 29 yıl boyunca işletecek şirket belediyeye günde 73 bin lira ayda 2.2 milyon lira kira ödeyecek. Ankapark’ı alacak şirket tesisin içerisine rant getirici lüks restoranlar ve alış veriş merkezleri yapıp başkalarına kiraya da verebilecek.

 

 

 

Geçen ay çıkarılan torba yasayla Ankara Büyükşehir Belediyesine 29 yıllığına bedelsiz tahsis edilen AOÇ arazisindeki Ankapark’ın işletme ihalesi Resmi Gazetede yayımlandı. 14 Haziran sabah saat 10:00’da yapılacak ihalenin muhammen bedeli 765 milyon 600 bin lira, geçici teminatı da 22 milyon 968 bin lira olarak belirlendi. Ankapark’ın işletmesine talip olacak kişi ya da şirketlerin ihaleye katılabilmesi için öncelikle 5 bin lira ödeyip şartname satın alması gerekiyor. İhale sonunda kazanan firma, 1 milyon 200 bin metrekarelik devasa Ankapark alanının tamamının işletme hakkını elde edecek.

 

İhaleyi alan firma sadece Ankapark içerisindeki oyuncakları işletmekle kalmayacak, aynı zamanda bin 200 hektarlık geniş alanda ranta yönelik lüks restoranlar, kafeler, çay bahçeleri, dinlenme yerleri, marketler ve büfeler kurup işletebilecek. Bu market ve restoranları dilerse başkalarına kiraya da verebilecek olan firma ayrıca milyonlarca turist beklenen Ankapark’ın giriş paralarını da kendisi toplayacak.

 

75 YILDA BİLE ÇIKMIYOR

 

Ankapark için bugüne kadar 1.6 milyar lira harcanmış, projenin tamamının ise en az 2 milyar liraya tamamlanabileceği hesabı yapılmıştı. İhale için belirlenen muhammen bedel, devletin AOÇ arazisine harcadığı 2 milyar liralık kaynağın yarısını bile 29 yılda geri alamayacağını işaret ediyor. Hesaplamalar, kamu kaynaklarından yapılan devasa harcamanın böyle bir kiralamayla çıkarılabilmesi için Ankapark’ın en az az 75 yıl kirada kalması gerektiğini gösteriyor. İhalenin bu kira bedeliyle sonuçlanması halinde, kazanan firmanın belediyeye günde 73 bin 333 lira, ayda 2.2 milyon lira, yılda da 26.4 milyon lira kira ödemesi yetecek.

 

AOÇ arazisinin 29 yıllığına bedelsiz olarak belediyeye tahsis edilmesini öngören torba yasa maddesinin Meclis’teki görüşmeleri sırasında CHP büyük tepki göstermişti. CHP’li Zekeriya Temizel ve Musa Çam, Atatürk’ün mirası olan arazinin amacı dışında hiç kimseye satılamayacağı ve kiralanamayacağını belirtirlerken, yasalara aykırı olarak kiralamada ısrar edilmesi halinde işlemi yapan tüm kamu görevlilerinin suç işlemiş olacağını söylemişlerdi.

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer/Sözcü

 

Ankapark’ı ihaleye açtılar