Anadolu coğrafyası nereye koşuyor?

Anadolu coğrafyası nereye koşuyor?
2 Ocak 2013 12:00

‘Merhaba Anadolu’ Halikarnas Balıkçısı diye tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Anadolu üstüne yazdığı yazıların toplandığı kitabın adıdır.


Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Halikarnas Balıkçısı, Anadolu’nun efsanelerinden tutun tarihinin derin dehlizlerine kadar bir çok konusunda sayısız yazı yazmıştır ancak bunların dışında doğal yaşama da bir o kadar önem vermiştir. Doğal yaşam olmadan ne efsane olur ne de tarih yazılır. Ağaçlarından ormanlarına ve erozyona, balıklardan yarasalara kadar bir çok konuyu da o hoş üslübüyle anlatır gibi yazmıştır.  

Annem Sehavet Mersinoğlu İstanbul Üniversitesinde Coğrafya Fakültesinde okumuştu. Ben küçükken Ankara’dan her hafta İstanbul’a yataklı trenle gidip ders veriyordu. Çocukluğumdan en canlı anılarım bu yolculuklarda gece karanlığında Anadolu’nun köy ve kasabaları, dağ taşı arasında, tren çu çu giderken ve arada sırada acı acı düdük öttürürken bana anlattığı  güneş sisteminin ve dünyanın oluşumu; Magma üstünde yüzen kıtalar, bunların sıkışmalarından oluşan dağlar ve volkanlar; Yağan yağmurların sunucu oluşan dereler, nehirler, göller, denizler ve okyanuslar; Sarsıntılarından oluşan depremler; Üzerinde doğanın canlanışı, bitkiler, dinazorlar, çeşit çeşit balıklar, kuşlar, maymunlar ve en sonunda evrim geçiren insanlardı.


Sol üst annem Sehavet Mersinoğlu İstanbul Üniversitesi Ord Prof Hamit Nafiz Pamir’le ön ortada
 


Sehavet Mersinoğlu yaptığı Anadolu Haritası ve  Andrew McNally III. Rand McNally Co. (Dünyanın belli başlı haritacılık firması)
 
Bir de annemin, Atatürk’ün bağımsız çalışması için özel kanunla, özerk yapıda 1935 yılında Ankara’da kurulan Maden Tetkik Arama Enstitüsünde 1968 yılında kurduğu Doğa Tarihi Müzesiyle ilgili anılarımdır.

Bu müzede Anadolu coğrafyası ilgili ne varsa; sarkıtlardan dikitlere, dinazorlardan Anadolu Panterlerine, mermerlerden maden numunelerine;  bilimsel şekilde düzenlenip halkın anlayacağı şekilde sergilenmişti. Yıllarca bu enstitüye yaşamını adamış Genel Direktörlüğünü yapan saygın Doç. Dr. Sadrettin Alpan’ın uyarılarına rağmen  12 Eylül darbesinin ton tonu Turgut Özal bu  M.T.A kanunu değiştirip  tüm dünyada tanınan ve örnek alınan bu kurumu da arpalığa çevirmiştir.  
 


Doğa Tarihi Müzesine Numune Alınırken.


Devam edecek….


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı