Ambulansa bile ateş açıyorlar

Ambulansa bile ateş açıyorlar
23 Temmuz 2014 09:37

Cami, cankurtaran hedef: Gazze’de dün can kaybı 611’e, yaralı sayısı ise 3 bin 700’e yükseldi. 27 askeri ölen İsrail, Aron Şaul (21) isimli bir askerinin de kayıp olduğunu doğruladı.

 

Gazzeli şoförün isyanı: Hürriyet’e konuşan Hızır el Helo isimli bir ambulans şoförü, “Bize bile ateş açıyorlar” dedi. Dün gelen telefon Hızır’ın komşusundandı: “Akşam dört ambulansı hedef aldılar.”

 

Gazze’de günlerdir ambulans sürücülerini izliyorum, gözleri hiçbir şeyi görmüyor. Ambulans sürücüleri ile konuşmak istediğimde “Mümkün değil, adamlar bir saniye durmuyor” dediler. Birini komşusu aracılığıyla vardiya değişiminde konuşmaya ikna ettim. 50 yaşında, 8 çocuk sahibi Hızır el Helo. Daha merhabalaşamadan hastaneye vardığımda 500 metre ötede bir bina vuruldu, fırlayıp ekibiyle gitti. 10 dakika sonra döndü. Bina boşmuş. “Gazzeliler sizi kahramanlar olarak görüyor” dedim, sorumun devamını beklemeden konuşmaya başladı: “Tamam tamam, siz bize ‘meçhul asker’ diyorsunuz ama değiliz. İnsanlar bizi arıyor, ‘Kurtarın’ diyor, bizse askeri bölge olduğu için gidemiyoruz. Öyle kahramanlık olur mu?”

 

1

 

Ambulanslara hücum

 

Önceki gün iki saatlik ateşkes sırasında tuttuğum taksici Şicaiyye’ye girmeyi kabul etti. Yolun yarısında şirketin merkezi telsizden gittiği yeri sordu, söyleyince, dönmesini istedi. “Yabancı gazeteci aldım, dönemem” dedi. Şicaiyye’ye girdiğimizde yakınımıza top mermisi düştü, dönmek zorunda kaldık.

 

El Helo geri dönmeyenlerden biriydi. O anları şöyle anlattı:

 

“5 kişilik ekiple gittik ama Kızılhaç giremedi. Siren sesi çalarak ilerledik ki hem saldırı olmasın hem de insanlar çıkıp bizi yaralılara götürsün diye. İnsanlar ambulanslara binip kaçmak için akın etti. En az 50 kişi geldi.”

 

Sekiz çocuk babası El Helo’nun ambulansı ön camdan vurulmuş. Başındaki yarasını gösterip ekledi: “Bize ateş açıyorlar. Biz cankurtaranız, çağrı aldığında kimin aklına gelir direnişçi var mı yok mu diye. Yaralandığımda baygındım. Kızım televizyonda görünce ‘Anne babam’ diye çığlık atmış. ‘Hani babam cankurtarandı.’ Biz nasıl bir dünyada yaşıyoruz. Bu hangi kitaba sığar? Sizin cankurtarana ihtiyacınız var da Gazze’nin yok mu?”

 

İftar vaktiydi, Gassan Davudi’nin sofrasına konuk oldum. Evden çıkarken gelen haber şuydu: “El Helo ile konuştuğun hastanenin hemen yakınındaki Selam apartmanı vuruldu.” Dün sabah gelen ilk telefon ise Hızır El Helo’nun komşusundandı: “Gece dört ambulans vuruldu. Biri yaralı bir çocuğu taşıyordu, arkadan vuruldu ve çocuk öldü.”

 

2

 

Hayata selam

 

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda enkaza dönen binalardan biri de Selam ailesinin kaldığı Han Yunus kentindeki bu bina oldu. Selam ailesinden bir kişi ölürken, sekiz kişi yaralı olarak kurtulmayı başardı. Ailenin gençlerinden biri enkazdan çıkarılırken oksijen maskesiyle yaşama tutundu.

 

3

Kaynak: Hürriyet