Ambalajlı su fiyatı arttı, CHP’li Gök konuyu Meclis’e taşıdı!

Ambalajlı su fiyatı arttı, CHP’li Gök konuyu Meclis’e taşıdı!
14 Kasım 2020 11:12

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Türkiye’de Covid-19 pandemisinin görülmeye başlandığı Mart ayından itibaren ambalajlı su fiyatlarında yaklaşık yüzde 20 ila 25 oranlarında arttığını açıkladı.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Gök, şunları kaydetti:

 

 

“Türkiye’de Covid-19 pandemisinin görülmeye başlandığı Mart ayından itibaren ambalajlı su fiyatlarında yaklaşık yüzde 20 ila 25 oranlarında artış gerçekleşmiş, bu süreçte damacana sular ortalama 1 TL düzeyinde zamlanmıştır. Damacana sularda 2018 yılında belirlenen tavan fiyat uygulamasına uyulmamakta, nüfus artışı ve salgın şartları sebebiyle sürekli artan su tüketimi pahalanmaktadır. İnsanın en temel ihtiyacı olan suyun fiyatlandırılma süreci tamamen serbest piyasa şartlarına bırakılmakta, yurttaşlarımız her gün evlerinde, işyerlerinde ve sokakta kullanmak zorunda oldukları ambalajlı suya ciddi miktarda bir bütçe ayırmaktadırlar. Ambalajlı su fiyatlarına etki eden girdi maliyetlerinin titizlikle incelenerek toplumu mağdur etmeyecek bir fiyatlandırma politikasının kararlılıkla izlenmesi gerekmektedir.
Bu bilgiler ışığında:
1. 2002 – 2020 döneminde Türkiye genelinde tüketilen ambalajlı su miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2002 – 2020 döneminde Türkiye genelinde tüketilen ambalajlı sular için yurttaşlarımızın ödediği ücretleri yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2002 – 2020 döneminde ülkemizde faaliyet gösteren ambalajlı su firmalarının yerli ve yabancı sermaye dağılımlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
4. 2002 – 2020 döneminde ambalajlı su fiyatlarının halkın alım gücüne uygun olarak düzenlenmesi amacıyla hangi çalışmalar yürütülmüştür?
5. Pandemi sürecinde ambalajlı suların yüzde 20 ila 25 oranlarında zamlanmasının sebepleri nelerdir?
6. Damacana sularda 2018 yılında belirlenen tavan fiyat uygulamasının işlerlik kazanamamasının sebeplerini açıklar mısınız?
7. Ambalajlı su fiyatlarının halkın alım gücüne uygun olarak düzenlenmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?”