‘Altın Vize’ rafa kalkıyor

‘Altın Vize’ rafa kalkıyor
6 Aralık 2018 17:09

İngiltere, üst düzey yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı tanıdığı ‘Altın Vize’ uygulamasını askıya almaya hazırlanıyor.

 

 

 

İngiltere Göçmenlik Bakanı Caroline Nokes, 7 Aralık’tan itibaren uygulamayı askıya alacaklarını açıkladı ve “Sadece İngiliz ekonomisine katkı sağlama niyetinde olanlara kapımız açık” dedi. ‘Altın Vize’ olarak bilinen Tabaka 1 (Tier 1) vizesi daha önceden İngiltere’ye iki milyon sterlin yatırım yapan iş insanlarına veriliyordu.

 

Vize sayesinde yatırımcılar 5 sene boyunca ülkede oturum hakkı ve Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı elde ediyordu.

 

Londra hükümeti yeni düzenlemeyle birlikte yabancı zengin iş insanlarının banka hesaplarına kapsamlı bir mali hesap denetim şartı getiriyor. Ayrıca vizenin her iki senede bir yenilenmesi gerekiyor.

 

Bunun yanında, iş insanlarının yatırım fonu alma yetkisi kaldırılarak, aktif bir şekilde hesap hareketliliği olan ve ticaret yapan İngiliz firmalara yatırım şartı getiriliyor.

 

Avrupa Birliği ülkeleri 2008’de patlak veren ekonomik kriz sonrası son 10 yıl içerisinde ‘Altın Vize’ uygulaması ile 100 bin kişiye oturma izni sağladı. 6 bin kişi ise doğrudan Avrupa Birliği vatandaşı oldu.

 

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Ekim ayı raporuna göre, göre ‘altın vize’ uygulamasını en çok kullanan ülkelerin başında İspanya, Macaristan, Letonya, Portekiz ve İngiltere bulunuyor.

 

Sözcü