Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
24 Ağustos 2019 10:29

Son günlerde hızla yükselişi ile gözleri üstüne çeken altın, en iyi yatırım araçlarından olduğunu kanıtlamış oldu. Altın, ülkemizde her zaman en çok kar getiren yatırım aracı olmuştur. Dolar ve Euro’ya yapılacak olan yatırımlar için, insanların kafasında soru işaretleri olsa da altın her zaman Türk yatırımcının ilk tercihi olmuştur. Her zaman yastık altında güvence aracımız olarak bekleyen, düğünlerde hediye ettiğimiz, kültürümüzde yüksek bir öneme sahip olan; altının, yükselmesinin ve düşmesinin sebebi nelerdir?

 

  • Arz- Talep Dengesi

Ekonomi ile az çok ilgisi olan herkesin de bileceği üzere en önemli unsur elbette arz- talep dengesidir. Piyasadaki ürünler gibi altın fiyatları da, arz- talep dengesine bağlı olarak farklılık gösterir. Arz- talep dengesini şöyle açıklayabiliriz: Piyasada altına olan talep çok ve piyasaya sunulan altın miktarı talepten fazla ise, yani piyasaya yeteri kadar altın arz edilemiyorsa; altın fiyatları artar. Yani herkesin altın almak için hevesli olduğu bir ortamda doğal olarak altın fiyatları artacaktır. Bu pencere dışında başka bir pencereden bakarsak; piyasaya sunulan altın sayısı fazla ise piyasada altın alan kimse yoksa altın fiyatları düşer. Yani piyasadaki arz, talepten fazla ise doğal olarak altın fiyatları düşecektir. Ülkemizde altın fiyatlarının sıklıkla artmasının temel nedeni budur.

Türkiye ekonomisinde sıklıkla dalgalanmalar olduğu ve buna bağlı olarak döviz fiyatları değiştiği için; Türk halkının piyasaya olan güveni çok sık değişiyor. Bu tarz güvensizlik ortamlarında en fazla yatırım yapılan araç altın olur. Çünkü; Türkiye’de ne olursa olsun altın yatırımcısına büyük kayıplar yaşatmaz.

  • Küresel Enflasyon

Enflasyon; bir ülkedeki fiyatların genel seviyesindeki artış, olarak tanımlanabilir. Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde halkın satın alım gücünde azalma olur. Yani halkın kazandığı paranın değeri azalmış olur. Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, yatırımcılar altına olan talebi arttırırlar böylece altın fiyatları yükselmiş olur. Enflasyonun düşük olduğu zamanlarda ise altın fiyatlarında da düşüş gözlenecektir.

  • Küresel Likidite

Likidite, nakit akışı olarak tanımlanabilir. Likidite oranı da altın fiyatları ile aynı yönde seyreder. Nakit akışının artması altın fiyatlarının da artması anlamına gelir. Aynı zamanda ülkeye giren nakit akışının azalması da altın fiyatlarının düşüşüne neden olur.

  • Fed’in Faiz Kararları

Abd merkez bankası Fed’in aldığı faiz kararları altına direkt olarak etki eder. Dolar cinsinden fiyatlanmakta olan ons altın fiyatı Fed faiz arttırdığında düşer. Fed faiz indirirse altın fiyatlarının yükseleceği gözlenecektir. Aynı zamanda Fed’in sıkılaştırıcı para politikası uygulaması altın fiyatlarında düşüşe neden olacak iken, genişlemeci para politikası uygulaması ise altın fiyatlarını yükseletecek bir etken olacaktır. Fed’in faiz kararları ve altın fiyatına etkileri ile alakalı paylaşımlara https://forexlekazan.com adresinden ulaşabilirsiniz.

  • Küresel Jeopolitik Riskler

Altının en güvenilir yatırım aracı olmasının en büyük nedeni dünyanın her yerinde nakde çevrilebiliyor olmasıdır. Ancak; bunun yanında altın, oldukça hassas bir yapıya sahiptir her türlü krizden kolayca etkilenebilir. Jeopolitik risklere bağlı olarak döviz fiyatları dalgalandığında altına olan talep artacağı için altın fiyatları artış gösterir.

  • Küresel Reel Faiz Oranları

Reel faiz oranı; elde tutulan paranın maliyeti olarak tanımlanabilir. Elde tutulan paranın maliyetinin yatırımcı için az olduğu bir dönemde altın fiyatları artış gösterir. Yine elde tutulan paranın değeri eğer fazla ise, yatırımcı altın almayacağı için altın fiyatları düşüş gösterir.