Almanya’da sosyal demokrat Steinbrück, Merkel’in koltuğunu sallıyor!

Almanya’da sosyal demokrat Steinbrück, Merkel’in koltuğunu sallıyor!
2 Eylül 2013 12:12

Almanya’da seçimlere sayılı gün kala Başbakan ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) lideri Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD)Başbakan Adayı Peer Steinbrück ile ekran karşısında canlı yayına katıldı. Anketlerde Steinbrück’ün Merkel’den bir adım daha iyi bulundu.

 

 

Almanya’da 22 Eylül seçimler öncesi Başbakan ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück, ülkenin önde gelen kanalları ARD, ZDF ve RTL’de nda canlı yayınlanan tartışma programında karşı karşıya geldi.

 

Başbakan Merkel, Almanya’nın Suriye’ye yönelik olası askeri müdahaleye katılmayacağını, gelecek hafta düzenlenecek G20 Zirvesi kapsamında bu konuda görüşmelerde bulunacağını söyledi.

 

Almanya’da yakından izlenen Yunanistan’a yönelik olası yeni bir yardım paketine de değinen Merkel, bu ülkenin yeni pakede ihtiyaç duyabileceğini ancak bunun miktarının ne kadar olacağını şimdilik kimsenin söyleyemeceğini anlattı.  Merkel, Yunanistan’ın, Euro Bölgesi’ne şartların yerine getirmeden alındığını aktardı.

 

Merkel, Almanya’daki izleme ve dinleme konusunda Avrupa’da verilerin korunması için ortak bir yasa konusunda çalışıldığını ifade etti.

 

Merkel,  otoyollarda yabancı sürücülerden ücret alınmasıyla ilgili bir uygulama düşünmediklerini söyledi. Suriye’de bir askeri müdahaleye katılmayacağını belirtti.

 

Steinbrück ise, Suriye’ye müdahale konusunun G 20 Zirvesi’nde ele alınmasını isterken Türkiye’deki Alman askerlerinin hiçbir askeri müdahale içinde olmaması gerektiğini anlattı. Yunanistan’a yapılacak olan mali yardım konusunda hükümetin açık konuşmadığını ileri süren Steinbrück, hükümetin euro krizinde ortaya koyduğu politikayı da eleştirdi. Steinbrück, kendi hükümeti döneminde yüksek gelirlilere yönelik vergilerin artırılacağını belirtti.

 

90 dakika süren düellosunu izleyenler arasında değişik sonuçlar çıkarken  ZDF’nin anketinde izleyiclerin yüzde 40’nın Merkel’i, yüzde 33’ünün Steinbrück’ü önde gördü. RTL anketinde Merkel’i destekleyenlerin oranı yüzde 44, Steinbrück’ü önde görenlerin oranı ise yüzde 43 oldu. ARD’nin anketinde ise izleyicilerin yüzde 49’u Steinbrück’ü Merkel’den “Daha inandırıcı” bulurken, Merkel’in oranı yüzde 44’te kaldı.