Almanya’da olimpiyat sürprizi

Almanya’da olimpiyat sürprizi
11 Kasım 2013 15:53

Almanya’nın Bavyera Eyaleti’ndeki Münih kentinde 2022 Kış Olimpiyatları’nın yapılması konusunda düzenlenen referandumdan yüzde 52.1 oranında ‘Hayır’ oyu çıktı.

 

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, referandumda yaklaşık 1 milyon 100 bin kişinin oy verme hakkına sahip olduğunu, sandıktan çıkan sonucun olimpiyatları isteyen kesimi şoke ettiğini bildirdi. Son olarak 1972’de kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Almanya’da Olimpiyat Komitesi Başkanı Michael Vesper, oylamanın halkta spor organizasyonlarına karşı eleştirel tavrın arttığını gösterdiğini bildirirken, “Son söz söylendi. Artık yapılabilecek bir şey yok” dedi.

 

Münih Belediye Başkanı Christian Ude, Olimpiyat karşıtlarını eleştirdi. Ude, “Tepki, Rus ve Çin siyasetinden Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni (IOC) sorumlu tutan bir boyuta vardı” dedi. Bavyera Eyalet Parlamentosu’nun Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Ludwig Hartmann, referandum sonucunun bundan sonra Almanya genelinde gidilecek olimpiyat adaylıklarının geleceğini etkileyeceğini ifade ederek “Referandum sonucu spora değil IOC’nin kar hırsına karşı bir tepki olarak görülmeli” diye konuştu.

 

Olimpiyat şampiyonu kayakçı Maria Höfl-Riesch, sandıktan çıkan sonuca üzüldüğünü, ileride bu karardan pişmanlık duyanların fazla olacağını söyledi. Bavyera Doğaseverler Birliği Başkanı Hubert Weiger, ise halkın kararına saygı duyulmasını isterken, “Çevre bilinci ve memleket aşkı, ticaret ve büyüklük hırsını yendi” diye konuştu.

 

Münih’in 2022 Kış Olimpiyatları’na aday olmasına karşı çıkan “NOlympia” ittifakının sözcüsü Ludwig Hartmann, kentlerin değil, IOC’nin kentlere uyum sağlaması gerektiğini söyledi. Olimpiyatların düzenlenmesine karşı çıkan grup başarılarını kutladı. Olimpiyat karşıtları karşılaşmalar için  yapılacak inşaatların çevreye zarar vereceğini, kenti borç yükü altına sokacağını savunurken kentte gayrimenkul fiyatlarının artmasından endişe ediliyordu.