Almanya’da ilk kez bir cumhurbaşkanı yargılanacak

Almanya’da ilk kez bir cumhurbaşkanı yargılanacak
14 Kasım 2013 12:21

Almanya’da görevinden istifa eden eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un yargılanmasına karar verildi. Wulff, kendisine yöneltilen rüşvet alma suçlamasının asılsız olduğunun mahkeme tarafından tescil edilmesi için savcılığın uzlaşma önerisini reddettiğini açıklamıştı.

 

Görevde çıkar sağlama suçu sabit görülenler Almanya’da para ya da 3 yıl hapis cezasına çarptırılabiliyor. Bu arada özel bir Alman televizyon kanalı, Wulff’un istifasını konu alan senaryoyu filmleştirmek üzere tanınmış sinema oyuncularıyla kontrat imzaladı.

 

Almanya’da 2010 – 2012 yılları arasında görev yapan Wulff’un şaşalı yaşam merakı, zengin ve güzellerin arasında olma düşkünlüğü, tartışmalı ev kredisi, zengin tanıdıklarının yazlıklarında geçirdiği pahalı tatillerin yargı aşamasında gündeme geleceği belirtilirken balolar ve sanık olarak aynı davada dinlenecek olan film prodüktörü David Groenewold’un şerefine verdiği gösterişli davet de dava dosyasında yer aldı. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, mahkeme heyetinin, Christian Wulff’un 2008 yılında film prodüktörü Groenewold hesabına Münih’e yaptığı ziyaretin 750 euro’luk geceleme masrafını ilgilendiren dosyayı açacağını bildirdi. Wulff’un bu jest karşılığında büyük bir Alman şirketine mektup yazarak prodüktörün bir film projesinin maddi bakımdan desteklenmesini istediği öne sürüldü. Şirketin genel müdürünün bu isteği kabul etmediği belirtilirken, mahkeme heyetinin şahsi dostluğun nerede bitip makamın verdiği yetki ile çıkar sağlamanın başladığına açıklık getireceği kaydedildi. Savcı Wulff’un rüşvet aldığı gerekçesiyle cezalandırılmasını isterken mahkeme sadece çıkar sağlama iddiasının mahkemede görülmesine karar verdiği vurgulandı.

 

Hakkındaki iddiaların haber olarak yayınlanmasını engellemek amacıyla basın hürriyetini hiçe sayarcasına Bild gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü telefonda tehdit ettiği ortaya çıkan Christian Wulf’un cumhurbaşkanlığından istifa ettikten sonra boşandığı eşi ile bazı ünlü isimlerin de mahkemede tanık olarak dinlenmesi bekleniyor. Savcılığın yıllık 200 bin euro yıllık emekli maaşı alan Christian Wulff’a 20 bin euro para cezası karşılığında davanın kapatılmasını önerdiği ancak asıl mesleği avukatlık olan 54 yaşındaki Wulff uzlaşma önerisini kabul etmemiş, hakları ve haysiyetini sonuna kadar savunacağını duyurmuştu. Siyasi kariyeri başarısızlıkla sonuçlanan, medya tarafından aşağılanan ve çoğu Almanın artık kendisine acıdığı Christian Wulff hiç olmazsa suçluluk lekesini silebilmek için son kararı yargıçlara bırakmıştı.

 

Wulff’a yöneltilen bütün suçlamalar cumhurbaşkanlığından önceki Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanlığı dönemini ilgilendirdiği için dava Hannover’deki eyalet ceza mahkemesinde görülecek.  Bir özel Alman televizyonu, Wulff’un istifasını konu alan senaryoyu filmleştirmek üzere tanınmış sinema oyuncularıyla kontrat imzaladı.