Almanya’da Hükümet arayışı

Almanya’da Hükümet arayışı
26 Eylül 2013 13:21

Almanya’da seçim ardından sandıktan zaferle çıkan Başbakan Angela Merkel’in başlattığı hükümet kurma çalışmaları henüz sonuç vermedi.

 

Almanya’da 2 dönemden bu yana başbakanlığı sürdüren Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Birlik Partileri’nin (CDUCSU) zaferle çıktı. Ancak, Hıristiyan Demokratlar, tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğa ulaşamadı. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, hükümet kurma görevini sürdüren Merkel’in koalisyon ortağı olarak Sosyal Demokrat Parti veya Yeşiller’in mi olacağını yoksa meclisteki Sol Parti, Yeşiller ve SPD’nin bir araya gelerek sol ağırlıklı bir hükümet mi kuracağının merak edildiğini bildirdi. Almanya’da tartışılan bir başka olasılığın CDU’nun muhalefet milletvekillerinin desteği ile bir azınlık hükümeti kurma yoluna gitmesi olduğu ifade edildi.

 

SPD’nin koalisyon seçeneğini önümüzdeki günlerde parti tabanına danışarak, oylamadan çıkacak sonuç doğrultusunda hareket etmesi bekleniyor.

 

Federal Meclis’te 64 milletvekili ile temsil edilme hakkı kazanan Sol Parti ise Yeşiller, Sosyal Demokrat Parti ve Sol Parti’den oluşan koalisyon kurulmasını önerdi. Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi, bütün görüşmelere açık olduklarını ifade etti. Gysi, “SPD ve Yeşiller’in bir siyasi değişikliğe gitmeleri ve bizimle görüşmeleri iyi olurdu” dedi. Gysi, Yeşiller’in ve SPD’nin nasıl hareket edeceğinin beklenmesi gerektiğini söyledi. Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipping ise meclisteki sol çoğunluğu kullanarak hızlı bir şekilde asgari ücret konusunda uzlaşılması çağrısında bulundu.

 

 

GAZETELERDEKİ YORUMLAR

 

Almanya’daki hükümet senaryoları bugünkü Alman gazetelerinde de geniş yer buldu. Maerkische Oderzeitung, Hıristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokratlar’dan oluşan bir büyük koalisyonun gerçekçi bir alternatifinin olmadığını yazdı. Gazete, “Hıristiyan Birlik partileriyle Yeşiller arasında federal düzeyde engeller çok büyük. Kurulacak bir azınlık hükümeti ise Avrupa’nın en büyük ekonomisini euro krizi döneminde güvenli bir şekilde yönetemeyecektir. Yani Angela Merkel ve Hıristiyan Sosyal Birlik lideri Horst Seehofer seçim zaferine karşılık Sosyal Demokrat Parti?ye ağır bir bedel ödemek zorunda kalacak” diye yazdı.

 

Berlin’de yayımlanan Tagesspiegel gazetesi ise sol cepheden bir koalisyonun içeriksel olarak çok daha uyuşacağını savundu.