Almanya Yahudiler Konseyi, Nazilerin gasp ettiği tablolar için soruşturma istedi

Almanya Yahudiler Konseyi, Nazilerin gasp ettiği tablolar için soruşturma istedi
5 Kasım 2013 15:50

Almanya’da Naziler tarafından gasp edilen Nazi dönemine ait yüzlerce değerli tablonun Münih’te bir evde ortaya çıkması üzerine harekete geçen Almanya Yahudiler Konseyi, ciddi bir soruşturma yapılmasını istedi.

 

Alman yayın kuruluşu DW, sanat tarihçisi Meike Hoffmann’ın, Münih’te 80 yaşındaki Cornelius Gurlitt’in evinde bulunan ve Naziler tarafından gasp edildiği anlaşılan tablolar arasında Otto Dix ve Marc Chagall’a ait tablolar da bulduklarını açıkladığını hatırlattı. Hoffmann, Chagall’a ait tablonun 1920 yılından olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi. Gurlitt’in evinde bulunan yaklaşık 1285 çerçeveli ve 121 çerçevesiz tablonun, sadece Nazi dönemine ait olmadığını, 16.ncı Yüzyıl sanatını barındırdığı belirtildi. Meike Hoffmann, tabloların sahte olabileceğine dair hiç bir iz bulunmadığını ve gerçek olduklarını düşündüklerini ekledi.

 

Münih Başsavcısı Reinhard Nemetz, ikameti Avusturya’da bulunan Almanya’da kaydı olmanın Cornelius Gurlitt’in vergi kaçırmanın yanı sıra bir de zimmet ile suçlandığını ancak, soruşturmada oldukça zorlanacaklarını söyledi. Görevlilerin 2011 yılında değil, 28 Şubat 2012’den, 2 Mart 2012’ye kadar Gurlitt’in evinde arama yaptıkları, bu nedenle farklı bir yerde daha tablo sakladığına ihtimal vermedikleri ifade edildi.

 

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi, tabloların kimlere ait olduklarının anlaşılabilmesi için titiz bir araştırma yapılmasını istedi. Tabloların gerçek sahiplerinin anlaşılabilmesini isteyen Konsey Başkanı Dieter Graumann, 1998 yılında Washington Konferansı’nda sanat eserleri üzerine alınan karara atıfta bulunarak, gasp edilmiş sanat eserlerinin de, zaman aşımına rağmen hukuki yollardan geri alınabileceğini söyledi.