Alman siyasilerden Türkiye’ye tepki!

Alman siyasilerden Türkiye’ye tepki!
20 Temmuz 2017 11:10

Alman siyasiler aktivist Peter Steudtner’in Büyükada’da katıldığı bir toplantı sonrasında tutuklanması nedeniyle Türkiye’ye tepki gösterdi.

 

 

 

Ahmet Yıldırım / Dortmund (DHA

 

 

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı dün görüşmeye çağırmasının ardından, Kuzey Denizi’nde tatil yapan Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel tatilini yarıda keserek Berlin’e dönme kararı almıştı. Gabriel’in Berlin’de yapacağı temasların ardından Türkiye’ye yönelik net bir tavır takınması bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, insan hakları aktivistinin gözaltına alınmasının “Almanya açısından kabul edilemez olduğunu” belirtmiş ve tutuklu Alman vatandaşlarının vakit geçirilmeden serbest bırakılması gerektiğini dile getirmişti. Alman siyasiler tutuklamalar nedeniyle Türkiye’ye tepki gösterirken, yaptırım mahiyetinde önlemler alınması gerektiğini belirtiyorlar.

 

 

Schulz “Bekleme ve susma dönemi bitti”

 

 

Alman vatandaşlarının Türkiye’de tehlikede olduğunu öne süren Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan adayı Martin Schulz, Almanya’nın Türkiye ile ilişkilerin geleceğinin nasıl olacağı konusunu gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Alman vatandaşlarının tutuklanmalarını “keyfi” diye nitelendiren Schulz, Türkiye ile yürütülen gümrük birliğinin genişletilmesi görüşmeleri ve AB tarafından üyelik konusunda yapılan mali yardımların durdurulmasını gündeme getirdi. “Bekleme ve susma dönemi bitti” diyen Schulz, Alman Hükümeti’nin vatandaşlarını koruma konusunda gerekli diplomatik adımları atması çağrısında bulundu.

 

 

Maas: İnsan hakları mücadelesi verlenler terörist değildir

 

 

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) da, Peter Steudtner’in tutuklanmasına tepki göterdi. Bild gazetesine yaptığı açıklamada “İnsan hakları mücadelesi verlenler terörist değildir” diyen Maas, “Bay Erdoğan hapishaneleri kendisini eleştirenler ve karşıtlarıyla dolduruyor. Bu bir hukuk devletiyle bağdaşmaz. Erdoğan Türkiye’yi politik açıdan izole ettiğini ve ekonomik olarak da zarar verdiğini anlamalı” dedi.

 

 

Özdemir: Yeni stratejiler geliştirilmesi kaçınılmaz

 

 

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise, Deniz Yücel ve Peter Steudtner’in siyaseten esir tutulduklarını savundu. Alman Hükümetinin Türkiye’ye karşı “yumuşak” bir siyaset izlediğini ve daha fazla sessiz kalmaması gerektiğini kaydeden Özdemir, Türkiye’ye yönelik yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de hükümet karşıtları, gazeteciler ve insan hakları savunucularının terörist olarak görüldüğünü dile getiren Özdemir,” Bir sonraki adımda turistler ve iş dünyası temsilcileri mi bulunuyor?” diye sordu.

 

 

Dağdelen: Acil seyahat uyarısı yapılmalı

 

 

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen de Alman vatandaşlarının politik esir olarak tutulduklarını öne sürdü. Dağdelen, Bild gazetesine yaptığı açıklamada,” Derhal Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı yapmalı, aksi sorumsuzluk olur” dedi.

 

 

Hardt: NATO ve ekonomi kartı kullanılmalı

 

 

Alman ikinci kanalı ZDF’ye konuşan Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt ise, Türkiye’ye karşı ekonomik önlemler ve NATO kartının kullanılması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Avrupa bizi istemiyor “ propagandası yaptığını öne süren Hardt, AB üyeliği konusunun gündeme getirilmemesi ve Avrupa perspektifinin açık tutulması gerektiğini savundu.