Alman gazetesi Türkleri manşete taşıdı

Alman gazetesi Türkleri manşete taşıdı
28 Eylül 2014 14:08

Alman Bild am Sonntag gazetesi “Almanya’da yaşayan Türkler hakkında gerçekler” başlığı altındaki 6 sayfalık haberinde Türkler’i tanıttı.

 

Gazete haberinde Türkler’e karşı önyargıların başında inanç, namus cinayetleri ve başörtüsünün geldiği bildirildi. Önyargılarla suçlanan Türk toplumu içinde seçkin bir başka toplumun varlığından söz edilen haberde elit Türklerin Almanya’da spor, futbol, tiyatro, sanat, televizyon, sinema ve siyasette başarıyla yer aldığı yazıldı.

 

Almanya’nın ilk Müslüman kökenli Uyum Bakanı SPD’li Aydan Özoğuz, Futbolcu Mesut Özil, şovmenler Kaya Yanar ile Bülent Ceylan, Berlin Devlet Tiyatrosu Maxim Gorki’nin Yöneticisi Şermin Langhoff, Haber Spikeri Pınar Atalay, aktör Fahri Yardım, türbanlı feminist Kübra Gümüşay, bunucu Nazan Eckes seçkin Türkler’e örnek olarak gösterildi. Gazete haberinde, Almanya’da 3milyon Türk’ün nasıl yaşadığı, dinleri ve Almanya -Türkiye hakkında ne düşündükleri sorularına yanıt aradı.

 

AYRIMCILIK AZALDI

 

Almanya’da yaşayan Türk toplumun eğitimde çıtayı yükselttiği yazılırken yüzde 23’ünün diplomasının olmadığı ancak bunların büyük kısmının 1’inci nesil Türkler olduğu belirtildi. Almanya’da dünyaya gelen 2 ve 3’üncü neslin ebeveynlerinden daha iyi eğitim aldığı bildirildi. Öte yandan uzun yıllar Almanya’da yaşayan Türklerin yarısının hâlen iyi Almanca konuşamadığına dikkat çekildi. Bild am Sonntag genç Türklerin yüzde 87’sinin meslek eğitimlerini tamamladığını yazarken Türk toplumuna yönelik ayrımcılık ve dışlanmanın azaldığı, başarının giderek yükseldiğine yer verdi. 2010 yılında ayrımcılığa uğrayanların oranının yüzde 81’den yüzde 64’e düştüğü belirtildi.

 

TÜRKLER EKONOMİYİ GÜÇLENDİRİYOR

 

Bild am Sonntag Almanya’da perakende satış yapan Türk iş yerlerinin 40 bin kişiye istihdam sağladığını bunun ekonomiye yıllık 13 milyar Euro gelir getirdiğini yazdı. Alman işçilere göre Türk işçilerin daha az para kazanmalarına rağmen yaşamlarından memnun olduğu ifade edildi. Habere göre her 5 Türk’ten 1’i Almanya’yı memleketi olarak görüyor. Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk’ün yarısı Alman vatandaşı ve her 5 Türk’ten 1’i yine Türkiye’ye dönmek istiyor. Almanya’da yetişen gençlerden Türkiye’ye dönmek isteyenlerin oranı yüzde 43 civarında. Haberde ayrıca Ortadoğu’da yaşanan kriz, Türkiye- Suriye sınırında son gelişmeler de geniş yer buldu.