Aliağa’da gezi direnişleri paneli

Aliağa’da gezi direnişleri paneli
1 Eylül 2013 18:38

İZMİR’in Aliağa İlçesi’nde belediye tarafından bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Emek ve Barış Şenlikleri kapsamında gerçekleştirilen ‘Gezi’den Önce, Gezi’den Sonra: Değişen Türkiye ve Dünya’ paneline katılan konuşmacılar ‘Türkiye’de hiçbir şeyin Taksim Gezi Parkı eylemlerinden önceki gibi olmayacağı’ konusunda birleşti.

Taksim Gezi Parkı eylemlerinin siyasal, sosyal ve ekonomik sonuçlarının ele alındığı panel Bakırçay Cafe’de düzenlendi. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı ve Taksim Dayanışması Sözcüsü Tayfun Kahraman, Taksim Dayanışması avukatlarından Can Atalay ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı İlhan Taşcı’nın konuşmacı olduğu paneli, CHP’li Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, CHP Aliağa ilçe Başkanı Özcan Durmaz, belediye ve il genel meclisi üyeleri, siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri izledi.

Gezi eylemlerinin sembol isimlerinden Tayfun Kahraman, panelde Taksim Dayanışması’nın nasıl oluştuğuyla ilgili bilgiler verdi, kısa sürede bir çığ gibi büyüyüp, nasıl bir halk hareketine dönüştüğünü anlattı. Tayfun Kahraman, şunları söyledi:

“Taksim direnişi, Taksim Meydanı’nda ‘efendi’ bir söylemle, kentine ve ağacına sahip çıkmak isteyenlere yapılan polis müdahalesine karşı barışçıl bir sesleniş oldu. Toplumun vicdanı Taksim’de yaşananlara ve polis şiddetine karşı boş durmadı. Binlerce kişi kısa sürede sokağa döküldü. Artık hiçbir şey Gezi direnişlerinden önceki gibi olmayacak.”

Sosyal medyanın Gezi Parkı eylemlerine etkisi üzerinde duran Cumhuriyet Gazetesi Yazarı İlhan Taşcı, “Bana göre Gezi medya açısından bir görüntüydü ve sosyal medya devreye girerek o görüntüyü halka ulaştırdı. Ana akım medyaya ihtiyaç duymadan bu işlevi yürüten sosyal medyanın yaptığı bu iş bazı yönleriyle iyi, bazı yönleriyle de kötüydü. Bu açıdan bakıldığında Gezi bize çok şey gösterdi. En önemlisi de görüntüler açısından gerçeğin hiçbir zaman gizlenemeyeceğini gösterdi. Gezi direnişi çok şeyi değiştirecek” diye konuştu.

Avukat Can Atalay da Gezi Parkı eylemlerinin son yıllarda görülmemiş bir kitle hareketi olduğunu söyledi. Atalay, “Gezi direnişleri birçok şeyi değiştirecek” dedi.