Ali İsmail’in failleri işkenceden yargılanacak

Ali İsmail’in failleri işkenceden yargılanacak
16 Eylül 2014 16:16

Eskişehir’deki Gezi Parkı eylemleri sırasında aralarında Ali İsmail Korkmaz’ın da bulunduğu pek çok eylemciyi darp eden polis memurları, Doğukan Bilir’i darp ettikleri gerekçesiyle işkenceden yargılanacak.

 

 

Ali İsmail Korkmaz’ın darp edildiği olayın failleri oldukları gerekçesiyle Kayseri’de yargılanmaya devam eden Eskişehir Emniyetine bağlı polis memurları Hüseyin Kadir Engin, Selçuk Bal ve Şaban Gökpunar, aynı geceki eylemlerinden ötürü işkence iddiasıyla yargılanacaklar. Ali İsmail Korkmaz’la aynı sokakta darp edilen ve darp edildiği anlar sokaktaki güvenlik kamerası kayıtlarına da yansıyan Doğukan Bilir’in şikâyeti üzerine Eskişehir 9. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasında, işkence suçu işledikleri iddiasıyla sanıkların yargılanmasına Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilmesine karar verildi.

 

 

SOKAKTA İŞKENCE ‘BASİT YARALAMAYMIŞ’

 
Duruşmada Bilir’in avukatı Ali Çuvalcı, Yargıtay kararlarına atıf yaparak, “Sokak ortasında vatandaşın dövülmesi işkence olarak değerlendirilmiştir. İşkence suç açısından görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir” ifadelerini sarf etti ve mahkemenin görevsizlik kararı alarak davanın Ağır Ceza Mahkemesine sevkini istedi. Ali İsmail Korkmaz’ı da darp eden sanıkların avukatı ise olayın “basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte bir yaralama” olduğunu, davaya bakması gereken yetkili merciinin Asliye Ceza Mahkemesi olduğunu dile getirdiler.

 

 

İŞKENCEDEN YARGILANACAKLAR

 
Cumhuriyet Savcısı talep hakkındaki mütalaasında, kamu görevlilerinin işlediği işkence suçlarını düzenleyen Türk Ceza Kanunu (TCK) 94. maddenin 1’inci bendine atıfta bulunarak, yargılama yetkisinin Ağır Ceza Mahkemesinde olduğu yönünde görüş bildirdi. Cumhuriyet Savcısı, diğer sanık Serkan Kavak’ın da kamu görevlilerinin işlediği suça iştirak etmesi sebebiyle TCK 94/4 gereğince kamu görevlisiymişçesine cezalandırılması gerektiğini belirterek, Kavak’ın dosyasının da diğer sanıklarla birlikte Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini istedi. Asliye Ceza Mahkemesi talep ve mütalaayı inceleyerek görevli ve yetkili mahkemenin Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi olduğuna karar verdi. Sanık polisler işkence yapmak, Serkan Kavak ise işkenceye iştirak etmek suçlarından yargılanacak.

 

 

 

NE OLMUŞTU?

 
Ali İsmail Korkmaz, 2 Haziran gecesi Sanayi Sokak’ta darp edilirken yalnız değildi. Aynı gece, Yunus Emre Caddesindeki polis saldırısı üzerine arkadaşlarından ayrı düşüp ara sokağa girmek zorunda kalan Doğukan Bilir de polis ve milis şiddetinin hedefi olmuştu. Beşik Otele ait güvenlik kamerası kayıtlarında Sanayi Sokaka girerken görülen Doğukan Bilir, otel önündeki arabaların arkasına saklanmış sivil polislerin ilk saldırısından kurtulmayı başardı. Harman Fırın yönüne doğru koşmaya başlayan Bilir, burada kendilerini yakalamak üzere bekleyen kalabalığı fark edince yeniden Beşik Otel önüne geldi. Bir süre sokaktaki sivil polislerce darp edilen Bilir, saldırganlardan kurtulmayı yeniden başardıysa da, ana caddede onu bekleyen çevik kuvvet ve eli sopalılardan kaçamadı. Bilir, darp edildiği anları daha önce BirGün’e şu ifadelerle anlatmıştı: “Polis Yunus Emre Caddesi boyunca müdahale ediyordu. Caddenin paralelindeki Sanayi Sokak boyunca koşup çevik kuvvetlerin arkasına çıkmak, sonra da bölgeden uzaklaşmak istedim. Yunus Emre Caddesi’ne henüz gelmiş olduğum için, insanların ara sokaklara girmemeleri için birbirlerini uyardığını bilmiyordum. O uyarıyı duymuş olsaydım ben de Sanayi Sokak’a girmezdim zaten… Sokağa ilk girdiğimizde etrafta polis veya eli sopalı siviller yoktu. Zaten görüntülerde de sokağa girerken herhangi bir tehlikeye karşı tetikte olmadığımız görülüyor. Sokağa girmemizle, Beşik Otel’in önündeki arabalardan birinin arkasından 4-5 kişi fırladı. O çıkanların Hüseyin Kadir E., Şaban G. ve Selçuk B. olduğunu BirGün’deki haberi gördükten sonra anladım.”

 

 

Kaynak: Birgün / Doğu Eroğlu