Aleviye komisyon, Sünniye televizyon

Aleviye komisyon, Sünniye televizyon
21 Kasım 2014 09:51

Hükümet, Alevi açılımını yine komisyona havale ederken, yalnızca Sünni Müslümanlara hizmet veren bir kurum olduğu için eleştirilen Diyanet’e, TRT bünyesinde bir televizyon kanalı kuruluyor.

 

 

Hükümet yıllardır bir türlü “Alevi açılımı”nı yapamazken, sunnilerden hiçbir şeyi esirgemiyor. Bunun son örneği, Diyanet İşleri Başkanlığı’yla ilgili oldu. TRT yönetmeliğinde yapılan tek kelimelik değişiklik ile Anadolu TV frekansını kullanan Diyanet TV, artık resmen “TRT Diyanet” oldu. TRT’de örgütlü Haber-Sen, bu tek kelimelik operasyona, “Bu değişiklikle, TRT resmen AKP devletinin siyasal, dinsel ve mezhep yandaşı yapılmıştır. Artık TRT Diyanet, bu ülkede İslamiyet dışında başka dine, Sünnilik dışında başka mezheplere mensup olanlarla, hiçbir dini inanca mensup olmayanların ödediği paralarla resmen Sünnilik propagandası yapacaktır” diye tepki gösterdi.

 

 

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmeliği’ndeki değişiklik önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Yönetmeliğin ilgili fıkrasındaki “Anadolu” ifadesi yerine “Diyanet” olarak değiştirilmişti. Böylece “TRT Anadolu” kanalı yerini resmen “TRT Diyanet”e bırakmıştı. Bu değişikliğe, TRT’de örgütlü olan ancak bu nedenle ciddi engelleme ve cezalandırmalara muhatap olan KESK’e bağlı Haber-Sen’den ciddi itiraz geldi.

 

 

RESMEN AKP TELEVİZYONU

 

 

Sendikanın konuyla ilgili tespit ve görüşleri şöyle: “Bu yönetmelik değişikliği ile artık TRT’de fiilen var olan dinci yayıncılık resmi hale gelmiştir. TRT yasasının 5. Maddesi’nin (yayınlarda din ve mezhep ayrımını yasaklıyor) fiilen ortadan kaldırılması için gerekli son adım da atılmış, siyasal yandaşlık artık dini ve mezhep yandaşlığı ile bütünleşmiştir. Kurum yöneticileri bu değişiklikle, TRT’nin “kamu hizmeti yayıncısı” olmadığını, tersine AKP devletinin televizyonu olduğunu bir kez daha resmen ilan etmiştir. Bundan sonra TRT Diyanet, bu ülkede İslamiyet dışında başka dine, Sünnilik dışında başka mezheplere mensup olanlarla, hiçbir dini inanca mensup olmayanların ödediği paralarla resmen Sünnilik propagandası yapacak. TRT yönetimi bu değişiklikle bir kez daha TRT’nin ve TRT’ye her yurttaşın elektrik faturaları ve bandrol aracılığı ile ödediği “yayın bedeli”nin sorgulanmasına zemin hazırlamıştır.”

 

 

Kaynak: Taraf / Adnan Keskin