Alevileri sokağa çekme planı

Alevileri sokağa çekme planı
16 Şubat 2016 08:08

Gazi’de 3 kişinin yaralandığı 59 kişinin gözaltına alındığı olaylar sonrasında cemevinde barikat kuruldu.

 

 

 

 

Gazi Mahallesi’nde 3 kişinin yaralandığı 59 kişinin ise gözaltına alındığı gösterinin ardından cemevine sığınarak etrafa barikat kuran grup, dün de cemevini terk etmedi. Sabah saatlerinden itibaren Cemevinin çevresini çok sayıda TOMA ve Akrep diye tabir edilen zırhlı araçlarla çeviren polisler, cemevinin bahçesine gaz atarak basınçlı su sıktı. Cemevinin bahçesinde bulunan grup ise polise taş ile karşılık verdi. Ara sokaklara kadar her noktaya zırhlı araçlarla giren polis, mahalledeki toplanmalara ise izin vermedi. Gazi Mahallesi giriş ve çıkışlarını da kontrol altına alan polis, şüpheli gördükleri araçları durdurarak tek tek aradı. Öte yandan cemevi önündeki barikatın içinde Kalaşnikof mermi çekirdeğinin olması dikkat çekti. Bölgedeki gerilim sürerken polisin cemevine yönelik saldırısına ise Alevi örgütlerinden tepki gecikmedi.

 

Polis bir kişiyi vurdu

 

Önceki gün gece olayların başlamasıyla birlikte gece cemevine gelen Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Baki Düzgün ve Kartal Cemevi Başkanı İsmail Saçlı yaşananları Cumhuriyet’e anlattı. Polisin cemevinin bahçesine gerçek mermi sıktığını ve bir kişiyi bacağından vurduğunu söyleyen Saçlı, “Sabaha kadar cemevine yönelik gaz kesilmedi. Olaylar yüzünden 2 tane cem töreni iptal edildi, hem de cenazeler gelemedi” dedi. Gazi Mahallesi Cemevi dedesi Veli Gülsoy ise “ Burada tahrik eder bir durum var. Bu çocuklar camiye de sığınsalar oraya da gaz sıkacaklar mıydı? Burada Alevileri sokağa çekme hazırlığımı var, açıkçası kuşkulanıyoruz” diye konuştu.

 

Öğleden sonra ise Baki Düzgün, Garip Dede Dergâhı Başkanı Celal Fırat ve Veli Gülsoy, Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz ile görüştü. Kaymakam ile yapıalan görüşmenin ardından cemevine gelen Alevi örgütü temsilicileri ne polis gaz attı. Celal Fırat’ın ayağında atılan gaz sonucu hafif kızarıklık meydana geldi. Kaymakam ile yapılan görüşmeye ilişkin bilgi veren Baki Düzgün, “Bunların niyeti iyi değil. Kürtlere yapılanları Alevi mahallelerine döndürerek uygulamaya sokmak istiyorlar. Mardin, Diyarbakır ve Cizre’nin provası burada uygulamaya konuluyor” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Cumhuriyet