Alevilerden Erdem’e uygulanan inanç tecritine tepki!

Alevilerden Erdem’e uygulanan inanç tecritine tepki!
10 Temmuz 2018 20:00

Alevi Dernekleri Federasyonu, Silivri’de tutuklu bulunan CHP’li Eren Erdem’e uygulanan inanç tecritine karşı açıklama yaptı.

 

 

 

Alevi Dernekleri Federasyonu’ndan yapılan açıklamada; “Sünni din görevlilerinin, cezaevlerinde sunacağı din hizmetinin çerçevesi diyanetin yasal metinleriyle çizilmiştir, bu yasal metinler içinde Alevilik henüz kabul görmezken bu hizmeti cezaevi yönetiminin inisiyatifine bırakmak, güvenlik, fiziki ortam ve diğer tüm konularda Alevi mahkûmları riske atmak demektir.

 

Bizler Eren Erdem’in farklı inanç ve din mensubunun sesi olduğunu düşünüyor bu talebinin yerine getirilmesini istiyoruz.” ifadeleri yer aldı.

 

İşte yapılan açıklamanın tamamı:

 

“BASINA VE KAMUOYUNA

 

DİYANETİN MANEVİ REHBERLİK PROJESİNDE ALEVİ MAHKÛMLAR VE ALEVİ DEDELERİ

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, Alevilerin varlığını kabul etmeyen, devlet eliyle ideolojik ve teolojik dayatmalarla bulunan anayasal bir kurumdur.
Cem evlerini ibadethane, cemi ve diğer tüm inançsal ritüelleri kabul etmediği gibi, bireysel inanç isteklerimiz olduğunda, Alevi inancı hakkında yargıyı, siyasi otoriteyi, eğitim-öğretimi etkileyen müdahaleci tutumlarda bulunur, Temsil etmediği bir inanç hakkında fetva vermeye hatta Alevilik ve Sünnilik arasında fark yok deyip Alevileri görmemezlikten gelmeye ve Alevilik inancının yaşama dair pratik yaklaşımlarını ve tanımını sonlandırmayı üstlenir.
Geçmişten günümüze kültürü, eğitimde ileri görüşlü, ahlakta disiplinli, iyiliğe bağlı, hümanizmi seven, hoşgörülü, özgürlükçü düşünen bir inancın temsilcileri olarak önceliğimiz kimsenin haksız yere tutsak edilmemesi suç işlemesi durumunda ise insanca yaşama hakkının elinden alınmamasıdır.
Bizler bu projenin bir dindarlaştırma sistemi olduğu kanısındayız tüm kurumlarımız bu konuda fikir birliğindedir çünkü manevi rehberlik hizmetleri ile 360 cezaevinde 75’i kadın olmak üzere 680 din görevlisi, mahkûmlara manevi destek hizmeti veriyor.

Diyanet işleri başkanlığı bu proje kapsamında Alevi mahkûmlarının Alevi Dedesi istemesi durumunda gönderileceğini hatta gönderildiğini açıkladı.

Sünni Din görevlilerinin, cezaevlerinde sunacağı din hizmetinin çerçevesi diyanetin yasal metinleriyle çizilmiştir bu yasal metinler içinde Alevilik henüz kabul görmezken bu hizmet Cezaevi yönetiminin inisiyatifine bırakmak, güvenlik, fiziki ortam diğer tüm konularda Alevi mahkûmları riske atmak demektir.

İşte bu kapsamda Mahkûm Alevi canlarımızla görüşmemiz, inançlarını yaşatmaları konusunda telkinde bulunmamız mümkün görünmemektedir. Bizler her inançtan kişilerin tutuklu ya da hükümlü olma ihtimali dâhilinde bu hakkın verilmesini ve düzenlemelerin adil olmasını istiyoruz.

“ Mahkûmlara Manevi rehberlik Projesi kapsamında “, Alevi mahkûmların inançlarını yaşama fırsatını bulamıyor örneğin Eski CHP Milletvekili Eren Erdem şu an tutuklu ve Alevi Dedesi ile görüşme isteği var ancak bu talebi proje kapsamına alınmadı talebi ret edildi.

Bizler Eren Erdem’in farklı inanç ve din mensubunun sesi olduğunu düşünüyor bu talebinin yerine getirilmesini istiyoruz.

Alevi Dernekleri Federasyonu olarak; Her şeyden önce cezaevi din ve inanç hizmetleri hassasiyet gerektiren bir hizmettir.

Hizmetin kapsamını belirleyen programdan, hizmeti sunana, hizmet verilen ortama ve hizmet sunulurken kullanılan dile varıncaya hassasiyet gösterilmesi gerektiğini düşünüyor başta Avrupa insan haklarının Mahkemesinde de karara bağlanan eşit yurtadaşlık hakkımızın verilmesini istiyoruz, bu kapsamda mahkum olan canlarımızda kendi inançlarını tutukluluk süreç içinde yaşayacaklardır.

 

Aksi durumda Cezaevine giden Alevi dedelerinin Gri pasaportla (Hizmet) yurtdışına giden Dedelerden farkı olmadığını alenidir.
Saygılarımızla.
Alevi Dernekleri Federasyonu Birleşenleri
Garip Dede Dergahı
Erikli Baba Dergahı
Bağcılar Cemevi
Kağıthane Nurtepe Cemevi
İstanbul Cemevi
Esenler Cemevi
Kilyos Cemevi
Kazım Karabekir Cemevi
Yunus Emre Cemevi
Uğur Mumcu Cemevi
Yalova Pirsultan Cemevi
İzmir Canbir Cemevi
Derince Cemevi
Süccaddin Veli Dergahı
Eskişehir Hacı Bektaş Cemevi
Bozhöyük Cemevi
Kafi Baba Cemevi
Divriği Hacı Bektaş Cemevi
Başköy Hasan Efendi Cemevi”