Aleviler zorunlu din dersini kaldırıyor

Aleviler zorunlu din dersini kaldırıyor
2 Ekim 2014 09:50

AİMH’nin, ‘zorunlu din kaldırılsın’ kararına hükümetin uymaması Alevi-lerin tepkisini büyütüyor. Alevi Kültür Derneği Başkanı Doğan Demir, çocuk-larının zorunlu din dersinden muaf tutulması için başvuracaklarını açık-ladı. Doğan, “Bu başvuru sonrasında çocuklarımız artık din dersi-ne girmeyecek” dedi. AİHM kararını uygulayacak olan Aleviler 12 Ekim’de Ankara’ya yürüyecek.

 

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Türkiye’de zorunlu din dersi uygulamasına son verilmesi hükmüne rağmen kararın uygulanmamasına tepkiler sürüyor. Aleviler, hukuki mücadeye devam edeceklerini bildirirken zorunlu din dersinin sadece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmadığı noktasına dikkat çekiyor. Zira “seçmeli” ders adı altında verilen Hz. Muhammed’in Hayatı dersiyle ilgili öğrencilerin verdiği karar sadece bu dersi ne zaman alabilecekleri. Onun dışında lise eğitimi boyunca herhangi bir yıl bu dersi almak “zorunlu”.

 

 

12 EKİM’DE ANKARA’YA GİDİYORUZ

 

 

Alevi Kültür Derneği Başkanı Doğan Demir zorunlu din derslerine karşı Alevilerin artık isyan noktasında olduğunu ve büyük bir direnç gösterdiğini belirterek: “Okullarda zorunlu din derslerinden muaf olmak adına dilekçelerle başvuru çalışması yapacağız. Bu başvurular sonrasında çocuklarımız fiilen derslere girmeyecekler. Bu sadece zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için değil aynı zamanda lise öğrencilerinin 4 yıllık eğitim dönemlerinde bir sene haftada 2 saatten oluşan zorunlu seçmeli ders olarak verilmeye başlamış olan Hz. Muhammed’in Hayatı dersini de kapsayacak” şeklinde konuştu.

 

 

Öte yandan dün zorunlu din dersinin kaldırılması için Mersin’deki Aleviler eylem düzenledi. Eylemde, “Irkçı, gerici eğitime hayır” pankartı açan grup, “Eğitimde yaşanan hak ihlallerine dur demek için biz Aleviler, 12 Ekim’de Ankara’ya yürüyoruz” dedi.Zorunlu din dersine tepkiler sürerken bir başka önemli itiraz da ortaöğretimdeki öğrencilere getirilen başörtüsü serbestisi. Bu duruma tepki göstermek için Halkevleri üyesi bir grup kadın Milli Eğitim Bakanlığı’na gitti. Ancak ellerinde dilekçelerle binaya girmek isteyen kadınlar güvenlik görevlileri tarafından darp edildi.

 

 

BAŞÖRTÜSÜ KARARI DANIŞTAY’DA

 

 

Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz da başörtüsü yönetmeliğiyle ilgili yürütmeyi durdurma talebiyle Danıştay’da dava açtığını belirtti. CHP İzmir İl Kadın Kolları DA “Türban Türkiye’nin Sorunlarını Örtemez” konulu bir basın açıklaması düzenledi.

 

 

 

Kaynak: Taraf / AYFER ÇALIKIRAN