Alevi kamuflajlı baskı paketi

Alevi kamuflajlı baskı paketi
22 Ekim 2014 09:47

Hükümet, ‘hâkim kararı olmadan gözaltı, gösterileri şiddet eylemi sayma, bazı tweetlerin suç sayılması”nı öngören yasa değişiklikleri zincirine, dilekçeyle soyadı değişikliği, Alevilerin sorunlarının çözümü, uyuşturucuyla mücadeleyi de ekledi…

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ve “iç güvenlik reformu” olarak nitelendirdiği yasa değişiklikleriyle “hâkim kararı olmadan” vali yardımcısı ya da emniyet amirinin izniyle polis, kişileri tek ya da toplu olarak 24 saat gözaltında tutabilecek, üst ve araç araması yapabilecek. “Maskeyle sokağa çıkanlar” potansiyel suçlu olarak görülecek. “Şiddet ve nefret söylemi” içerdiği gerekçesiyle tweetler suç sayılabilecek, molotofkokteyli “silah” olarak tanımlanarak cezaları artırılacak. Hükümet, “reform”un kapsamına “dilekçeyle soyadı değiştirme”, uyuşturucuyla mücadele, Alevilerin sorunlarının çözümü, iş sağlığı ve güvenliği gibi düzenlemeleri de ekleyerek özgürlükleri sınırlandıran değişiklikleri maskeledi.

 

Davutoğlu, partisinin grup toplantısında “iç güvenlik reformu” olarak nitelendirdiği ve 9 ana başlıktan oluşan yasa değişikliklerini açıkladı. Bu düzenlemeler şöyle:

 

Çözüm sürecine ‘soyadı’ kolaylığı: Doğum, evlenme, boşanma ve ölüm gibi hallerde nüfus müdürlüklerine doğrudan bildirimle tescil yapılabilecek. İsim ve soyisimlerle ilgili mahkeme kararı olmayacak. İsim değişikliği için izin alma zorunluluğu olmayacak. Mahkemeye gitmeden tek bir dilekçeyle “şu soyadını kullanmak istiyorum” denebilecek. Nüfus ve kayıt örneği e-devlet üzerinden verilecek. Pasaport ve sürücü belgesi Emniyet Genel Müdürlüğü’nce değil, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilecek. Bu düzenlemeyle çözüm süreci kapsamında özellikle Doğu ve Güneydoğu’da isteyen vatandaşlar ad ve soyadlarını Kürtçeyle değiştirebilecek.

 

‘Asker sokağa indi’ eleştirilerine önlem: Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının atama ve sicil yetkileri doğrudan İçişleri Bakanlığı’na bağlanacak. Bundan sonra jandarmalar İçişleri Bakanlığı’nın tayini ile özel bir kıyafet giyecek. Bu anlamda hem idari işlerlik hem de toplumsal görünürlük bakımından demokratik, sivil hayatın daha yakın unsurlar halinde çalışmaya devam edecekler. Hükümet bu düzenlemeyle özellikle Kobani eylemleri sırasında jandarmanın bazı illerde görevlendirilmesi üzerine “Asker sokağa indi” eleştirilerine karşı da önlem almış olacak.

 

Dinlemeye Meclis denetimi: Güvenlik birimlerinin yaptığı istihbarat, teknik takip ve dinleme gibi yetkileri önce İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca denetlenecek. TBMM’de oluşturulacak 17 kişilik, bütün partilerin katıldığı bir komisyona da rapor sunulacak. TBMM’deki komisyon, raporları değerlendirecek. Hükümetin bu düzenlemeyle özellikle cemaatin yaptığı dinlemeleri TBMM gündemine getirerek “paralelle mücadele”ye Meclis’i dahil etmek istediği belirtiliyor.

 

Tek taş bile şiddet sayılabilir: Toplantı ve gösterileri şiddete dönüştüren her türlü eylem suç sayılacak. Buna göre gösteriler sırasında güvenlik görevlilerine taş ya da molotof atılması, “dağılın” uyarılarına rağmen eylemin devam ettirilmesi suç kapsamında değerlendirilebilecek.

 

Molotofu bulundurmak da suç: Molotofkokteyli “silah” olarak tanımlanacak. Molotof kullanımı sonucunda binaların, kamu araçlarının yakılması durumunda verilen cezalar artırılacak, molotofkokteyli yapımı ve bulundurulması da suç sayılacak.

 

Maske takan potansiyel suçlu: Eylemlere maske takarak ya da yüzünü kapatarak gelenler ve sokağa çıkanlar “potansiyel suçlu” sayılacak. Gösterilere silahlı katılanların cezası tutuklu yargılama sağlanacak biçimde 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Davutoğlu, Avrupa’da eyleme katılanların üzerinde tek bir çakı bile çıksa bunun suç sayıldığını ve gözaltına alındığını belirterek “Kimse silahla gösteri yapacağım deme hakkına sahip değildir” dedi.

 

Vali yardımcısı ya da amire gözaltı yetkisi: Vali yardımcısı ya da en üst güvenlik birimi amirinin izniyle polise 24 saatlik gözaltı yetkisi verilecek. Savcı, bu süreyi 48 saate kadar uzatabilecek, hâkim karşısına çıkarma süresi ise en fazla 4 gün olacak. Bu düzenlemeyle eylemler öncesinde ya da sırasında polis, tek ya da toplu olarak eylemcileri herhangi bir gerekçe göstermeden gözaltına alabilecek.

 

Zararlar kişilerden tazmin edilecek: Eylemler sırasında oluşan zararlar, devlet tarafından tazmin edilecek. Ancak olayın faili bulunduğu zaman zarar ona rücu edilecek. Bu konuda zaman aşımı süreleri uzatılacak.

 

Bonzai uyuşturucu tanımında: Bonzai “uyuşturucu” kapsamına alınacak, terör faaliyeti sayılacak. Her türlü uyuşturucu faaliyetinin okul çevrelerine yakın işlenmesi durumunda cezalar iki katına çıkarılacak. Davutoğlu, bonzai işi yapanlarla ilgili olarak “Her biri birer teröristtir. Çünkü gelecek nesilleri yok eden bir eylem içindeler” dedi.

 

Tweetler suç sayılacak: Sanal ortamda şiddete, teröre, nefrete çağrı içerikli ifadeler suç sayılacak. Yaygın şiddet eylemine dönüşen durum söz konusu olduğunda ise sanal ortamla ilgili gerekli önlemler alınacak. Bu düzenlemeyle güvenlik güçlerinin eylemlere müdahalesinin eleştirildiği tweetlerin bile suç sayılması gündeme gelebilecek, Twitter’in yeniden kapatılmasına kadar gidilebilecek.

 

Üst ve araçta arama yetkisi: Kolluk kuvvetlerinin üst ve araç arama yetkisi artırılacak. Davutoğlu, bu yetkinin gerekli izin prosedürleri gerçekleştirildikten sonra kullanılacağını belirtti. Mevcut Polis Vazife ve Selahiyet Yasası’nda, hâkim kararı olmadan güvenlik birimleri üst ve araç araması yapabiliyor. Ancak araçların dışardan görünen yerlerinde arama yapılırken, bagajın açılması, üst araması sırasında kıyafetlerin çıkarılması istenemiyor. Yeni düzenlemeyle bu konularda da polise yetki tanınması bekleniyor.

 

Engelli, hasta ve yaşlıların ifadesi: Engelli, hasta ve yaşlıların ifadeleri evde alınacak, karakola ve mahkemeye gelmeleri istenmeyecek.

 

Kolluk Gözetim Komisyonu: Emniyet görevlilerinin kendilerine verilen yetkileri kötüye kullanıp kullanmadığının denetlenmesi için Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak.

 

İş sağlığı ve güvenliği: İş sağlığı ve güvenliğine dönük düzenlemelerin yer aldığı yasa tasarısı, TBMM’ye sunulacak.

 

Kişisel verilerin korunması: Kişisel verilerin işlenmesi, depolanması ve değiştirilmesine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı ve TBMM gündeminde bulunan yasa tasarısı, hızla yasalaştırılacak.

 

Fikri haklar: Patent hakları, fikir ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin yasa değişikliği yapılacak.

 

E-ticaret düzenlemesi: Elektronik ticaretin düzenlenmesine ilişkin değişiklik yapılacak. İstanbul Tahkim Mahkemeleri kurulacak.

 

Alevilerle ilgili çalışma: Paketle ilgili açıklamalarının ardından Alevilerle ilgili de ayrı bir çalışma yapılacağını açıklayan Davutoğlu, “Daha önce bu konuda çalıştaylar yapıldı, önemli istişareler gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu’nda arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmeden sonra inşallah en kısa zamanda bu çalıştayların raporlarını bizzat o çalıştaylara katılan bakanlardan isteyeceğim ve onlarla bu konuda bir çalışma gerçekleştireceğiz. Alevi vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgili de önümüzdeki dönemde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” dedi.

 

Türbanlı vekil 6’ya çıktı

 

AKP’li Semiha Öyüş’ün başını örtmesiyle Meclis’teki türbanlı vekil sayısı 6’ya çıktı. Öyüş, dün ilk kez türbanlı olarak grup toplantısına ve Meclis çalışmalarına katıldı. Öyüş, hacca gittiğini belirterek “Hacdan önce kapandım. Hacla bunu taçlandırdım” dedi.

 

Kaynak: Emine Kaplan / Cumhuriyet